Möte vid Trandansen

2022-03-29 Trandansen vid Horborgasjön i Västra Götaland är en av årets höjdpunkter.

Förväntningarna var därför höga när vi i måndags företog resan upp till tranornas Mecka på Västgötaslätten. Väl framme bröt solen igenom diset och vi möttes av det obeskrivbara trumpetandet av tusentals tranor. Antalet turister var förhållandevis få denna måndag och tranorna räknades kvällen innan till 12280 individer.

Det hela är väl organiserat både tranor och tillresta turister och fågelskådare kan få fylla på energidepåerna. Liksom turisterna återkommer många tranor därför årligen till Hornborgasjön.

I år fick vi återse en kär bekant som vi träffade vid Trandansen för tre år sedan den 26 mars 2019! Men säger vän av ordning hur kan ni veta det? Det går väl inte att känna igen en individ bland tolvtusen tranor?

Tack vare Stavanger Museum som driver ett projekt med att individmärka tranor med färgglada ringar kunde vi identifiera “vår” trana. I sommar fyller hon tio år och ringmärktes 2012 i Lismarka, Hedmark i Norge.

Hon har tagit många raster i Vorpommern i Tyskland. Första levnadsåret övervintrade hon i Lac du Marne i Frankrike. Som sjuåring övervintrar hon i Villanueva del Frenso i Spanien, efter det att vi bekantat oss med henne vid Hornborgarsjön. Så man kan lugnt säga att det nu var ett kärt återseende. Synd bara att vi inte talar trana, det hade varit så intressant att få veta ännu mer om hennes händelserika liv. Vi kan konstatera att när det gäller en tranas liv är hon beroende av miljön från Spanien – Frankrike – Tyskland – Hornborgasjön till Grasbakken på Lismarka i Norge.

2019-03-26 Första “träffen” med vår tranbekant.
2022-03-28 Återseendet av vår norska tranbekant från våren 2019