Åtgärder för pigghaj

2020-12-02 Havs- och Vattenmyndigheten har nu ute ett förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön i Nordsjön 2022-2027.

Vattenblänk har med intresse tagit del av förslaget och kollat hur det kan komma att påverka några av havets akut hotade arter.

På myndighetens hemsida kan man läsa att arten ” Pigghaj är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas. Arten är fredad i svenska vatten, såväl i fritidsfisket som yrkesfisket”. Det går även att läsa i Havs resursöversikt: “Pigghajen är förbjuden att fiska och landa enligt EU-lagstiftning. Innan förbudet började gälla var den totala tillåtna fångstmängden (TAC) på 0 ton sedan 2011”.

Trots förbud kan man läsa att det i dag 2020-12-02 onsdagen den 2 december på Göteborgs fiskauktion auktionerats ut 28 lådor pigghaj för 5 226 kronor och med en sammanlagd vikt på 487 kilo!

Kollar vi vidare på de danska fiskeauktionerna kan vi se att det den senaste månaden från den 1 november auktionerats ut 25,5 ton pigghaj på de danska fiskeauktionerna i Hanstholm, Hirtshals och Strandby.

Hur hanterar då den ärevördiga Havs- och Vattenmyndigheten det faktum att hotade arter utsätts för ett omfattande fiske trots att de är fredade?

Jo, myndigheten ger fiskeridödligheten för Pigghaj grönt ljus trots att den är fredad och att den är förbjuden att landa och fiska (?) och trots att det lyser en röd varningslampa för att antalet lekfiskar inte klaras! Kan Havs- och vattenmyndigheten ha missat att det pågår ett omfattande fiske efter Pigghaj? Läs mer här.

När det gäller den kommersiellt viktiga torsken är nog alla medvetna om det akuta läget på Västkusten. Alla utom myndigheten som säger att fiskeridödligheten inte varit möjlig att bedöma. Genom att färga dessa rutor grå undviker man att hamna i rampljuset och ta ställning till den penibla frågan om torskens fiskeridödlighet.

2021-03-10 Tidningen Syre artikel om Pigghajens farofyllda återkomst. Läs mer här.