Elfisken vid Nydala

2021-12-11 Sportfiskarna Region Väst utförde i torsdags elfisken i Högvadsån nedströms Nydala kvarn. Avsikten var att samla laxungar för att kontrollera förekomst av laxparasiten Gyrodactylus salaris.

Ordinarie elfisken görs under sensommaren före höstens högflöden. Då är det lämpligt att elfiska för att uppskatta resultatet av årets lek och överlevnaden av förra årets laxyngel. Men skall man uppskatta infektionen av laxparasiten är det lämpligt att elfiska när vattentemperaturen är lägre på senhösten eller på våren. Läs mer här.

Havs och Vattenmyndigheten aviserar nu 2021-09-30 att Sverige avser att ta fram en beredskapsplan för laxparasiten Gyrodactylus salaris. Läs mer här. Vattenblänk kan konstatera att det är på tiden då redaktören upptäckte förekomst av laxparasiten i Ätran/Högvadsån 1991. Läs mer här.

Monitoringen av laxparasiten är nu mycket mer effektiv än för 30 år sedan då vi nu har tillgång till eDNA analyser för att snabbt skanna av förekomst. Läs mer här.

Sverige deltar i det internationella arbetet med att hålla koll på laxparasiten Gyrodactylus salaris. Arbetsmöte hölls i mars i år och handlingarna kan läsas här. Undersökningar utförs i sju västsvenska älvar. Sverige rapporterar att laxparasiten haplotyp A nu sprider sig i Rolfsån och har infekterat två nya lokaler. Parasiten har ännu inte spritt sig norr om Göta Älv. Redan 2017 visste man att parasiten fanns i Kungsbackaån. Då rekommenderades åtgärder för Rolfsån. Läs mer här.

Vattenblänk håller tummarna för att Sveriges nya beredskapsplan innehåller åtgärder för att förhindra fortsatt spridning av parasiten både till nya oinfekterade älvar och spridning av olika haplotyper inom redan smittade älvar. Redan 1997 föreslog Falkenbergs kommun vissa åtgärder mot spridning av laxparasiten. Läs Rapporten med förslag här.