Tiotusentals döda musslor

2020-11-01 Kraftbolaget sänkte under helgen drastiskt vattennivån i dammarna i Ätran. Tiotusentals stormusslor kämpar för sina liv.

Det blev ingen lugn Allhelgonahelg för stormusslorna vid Ätrafors. Tiotusentals musslor hamnade på torra land när kraftbolaget tog det vatten som musslorna behöver för att andas.

2020-11-01 Målarmusslorna ritar sina sista dödsrunor i sanden vid Ätraforsdammen.

Snälla närboende uppmärksammade musslornas situation och gick på stränderna och plockade musslor som de kastade tillbaka i vattnet. Men det var bara en droppe i havet på de kilometerlånga torrlagda stränderna. Förra gången anlitades Farmartjänst för en gedigen räddningsinsats. Läs mer här.

Men denna helgdag fick musslorna klara sig själva. Och det gick inte så bra. Stora dammusslan, allmänna dammusslan och den rödlistade äkta målarmusslan fanns alla bland de döende musslorna.

2020-11-01 Stormusslan tar sina sista andetag i stillhet under Allhelgonahelgen vid Ätraforsdammen. Tiotusentals artfränder går samma öde tillmötes när timglaset rinner ut. Den annars slutna musslan ser ut att säga något till betraktaren. Denna gång uteblev Farmartjänsts räddningsaktion.