Ätrafors kraftverk stängs

2020-10-30 Enligt säkra källor stängs Ätrafors kraftverk ned av ägarna Uniper, Fortum och Sydkraft Hydropower AB. Nedstängningen är tillfällig och planerad att ske i nästa vecka, dvs. vecka 45.

Anledningen till den tillfälliga nedstängningen är enligt samma källa att intagsgallret till kraftverket har rostat och skall bytas till ett nytt i rostfritt stål.

Uniper har tidigare enligt miljöchefen testat ny teknik vid Ätrafors. Förra gången var det för att utestänga laxen från Ätrans Natura 2000 område. Detta hade ingen framgång då den nya träkonstruktionen spolades bort med första högflödet. (se bild ovan)

Problemen med gallren som nu byts ut har varit många för bolagen. De har samlat löv och skräp vilket gett fallförluster och minskad elproduktion. Transportbandet och skrapan som skall ta bort skräpet har fungerat dåligt och tidvis varit ur funktion. ”Cementbunkern” dit skräpet fraktas måste tömmas med jämna mellanrum.

Problemen för fisken har också varit omfattande. Döda fiskar ses med jämna mellanrum på galler och transportband. Cementbunkern har försetts med insynsskydd för att minska insyn och stanken från döda fiskar. Till bolagens fördel skall sägas att de genom flyktöppningar och uppsamlingsburar försökt att minska dödligheten för den utvandrande fisken vilket till viss del lyckats. Tömningen av burarna har tyvärr haft långa tömningsintervall. Ålar har dött och döda gösar har ruttnat i burarna.

2020-01-29 Nuvarande bristfälliga lösning för fiskvandringen vid Ätrafors kraftverk. Fiskarna dör och anläggningen utgör även en fara för trafikanterna.

Under arbetet med gallret skall nu den grävda intagskanalen till kraftverket torrläggas. Detta kommer att innebära att vattnet släpps i Ätrans torrlagda N2000 område som kommer att översvämmas med ”spillvatten”. Laxar och havsöringar är nu i lektagen och kommer att vandra upp i den gamla naturliga forsen för att leka så som de tidigare gjort i århundraden på 1500, 1600, 1700 och 1800-talet. Vad de leksugna fiskarna inte vet är att efter bara någon dag kommer bolagen åter att torrlägga Ätrans gamla åfåra. Lekfisken stängs då inne och dör. Eventuella befruktade romkorn kommer att torrläggas.

Vän av ordning kanske frågar sig varför inte Länsstyrelsen i Halland som tillsynsmyndighet har en dialog med verksamhetsutövaren för att ge anvisningar så att skadorna minskar inom detta värdefulla N2000 område. Det kanske inte var nödvändigt att utföra gallerbytet under laxens och havsöringens mest intensiva lekperiod?

Länsstyrelsen har tyvärr ”straffat ut” sig själva. De skriver i beslut att ”Spill i torrfåran är en förutsättning för driften av kraftverket” och ”Länsstyrelsen finner inga skäl att vidta tillsynsåtgärder”. Länsstyrelsen hänvisar också till att kraftbolagens tillstånd för Ätrafors skall omprövas 2027 varför tillsyn inte prioriteras.

Bolaget får därför inte vägledning om BMT bästa möjliga teknik för att undvika skador på Ätrans N2000 värden. Nu installeras åter ett nytt alfagaller vilket hittills visat sig ge allvarliga skador på fisken. Dessa skador behöver inte dokumenteras eller rapporteras. BMT kan studeras nedströms vid Herting där ett betagaller installerats i kraftverkets intagskanal.

Länsstyrelsens och Vattenmyndighetens ”Åtgärdsplan för Ätrans avrinningsområde” anger vilka produktionspåverkande åtgärder som ger ett betydande ekologiskt värde i berörda vattenförekomst och ligger till grund för miljökvalitetsnormerna MKN i Ätran. Åtgärder behövs även för att uppnå bevarandemålen i Natura 2000-området som påverkas av anläggningen. Läs mer här.

Enligt åtgärdsplanen skall både Ätrafors och Yngeredsfors kraftverk ha en minimitappning i torrfårorna samt förses med anordningar för både uppströms och nedströms konnektivitet. (Tabell 4). Detta innebär att alla fiskarter skall kunna vandra både uppströms och nedströms förbi kraftverken utan att skadas. Dessutom skall de tidigare åfårornas ekologi återställas genom minimitappningar av vatten.

Mot denna bakgrund är det märkligt att bolagen i dag väljer att investera i en dålig teknik som inte uppfyller kraven enligt miljökvalitetsnormerna, som anges i Vattenmyndigheternas åtgärdsplan för Ätran. Denna dåliga investering skall omprövas om endast sex år. Vi vet redan i dag att betagaller är en betydligt bättre teknik för att uppfylla miljökvalitetsnormerna. Dessutom minskar det kraftverkets fallförluster och underlättar skötsel.

Kan det vara så illa att kraftbolagen redan i dag bedömt att de kan strunta i att följa vattenmyndigheternas åtgärdsplan för Ätran vid kommande omprövning 2027 ? Kanske blir investeringen i det nya rostfria gallret ett argument för att inte använda BMT och installera ett mera fisksäkert betagaller?

2020-10-30 Översikt över Ätrafors kraftstation med nuvarande alfagaller vid vägbron. Lösningen är farlig både för fisken och för trafiken över den smala vägbron. Den dåliga lösningen permanentas nu genom att gallret byts ut i nästa vecka. Lösningen på problemen är BMT med ett fisksäkert betagaller så som gjorts vid Hertings kraftverk nedstöms.