Sjuka laxar i Ätran

2020-10-26 Ätrans laxar är drabbade av fiskmögel. Orsaken till sjuka laxar debatteras nu i media, läs mer här.

Forskare från Stockholms Universitet har under många år undersökt bristen på tiamin. De menar att brist på tiamin sätter ned immunförsvaret och skadar cellsystemen, vilket i sin tur leder till att fiskarna angrips av bakterier och fiskmögel.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt ansvarar för undersökning av fiskhälsan i Sverige. De menar att svamsporer trivs eftersom vattnet blivit varmare på grund av klimatförändringarna och att fisken av naturliga skäl är försvagad inför leken. De menar också att det kan påverka att det i östersjöälvarna blivit mera fisk de senaste åren.

2020-01-24 Fiskkameran vid Herting. Många sjuka laxar passerar här. Vissa simmar uppstöms och vissa flyter döda nedströms. Fiskevårdsteknik AB

Myndigheten och forskarna är således oense om vad som orsakar ökade sjukdomsutbrott på laxarna. Även när det gäller Ätran ses laxar som är angripna av fiskmögel. Fisksjukdomar är ett komplicerat kapitel och är ofta en effekt av miljö och fiskens hälsa. Stressade fiskar löper större risk att drabbas av sjukdomar och angrepp av fiskmögel har ofta föregåtts av att fisken mår dåligt. Där kan tiaminbrist vara en avgörande faktor.

Ätran är också drabbad av laxparasiten Gyrodactylus salaris som planterades in med laxsmolt från Laholms laxodling på 1980-talet. Detta gör att en stor andel av laxynglen inte överlever till sitt andra levnadsår. I år upptäcktes vita pricksjukan på ålyngel i Ätran. Denna sjukdom kan överföras till laxfiskar och ger en påverkan på fiskens skyddande hudlager där fiskmögel då kan få fäste.

Laxar som är hindrade i sin vandring stressas när de gör upprepade försök att ta sig förbi vandringshinder. Särskilt när de slår nosen i betongdammar upprepade gånger uppstår skador där infektioner av fiskmögel får fäste.

Hertingprojektet visar att vi kan lösa en del av dessa problem. Problemen kan också minskas genom att vi undviker att plantera ut sjuka fiskar i Ätrans vattensystem. Kanske har tiaminbristen också en lösning där vi kan mildra symptomen. Det är viktigt att vi hittar konstruktiva lösningar och vidtar effektiva åtgärder innan vi skyller allt på “klimatet”. Det är inte klimatets fel om vi planterar ut sjuk fisk i våra vatten.

Det är inte klimatets fel om vi utestänger fisken med dammar och galler så att de inte kan vandra till sina lek- och uppväxtområden. Det är sjukt att inte tillåta fiskarna att reproducera sig och föra sina gener vidare till nästa generation av fiskar.