Suseåns laxar

2020-10-23 Nu är vandringstid för Suseåns laxar och havsöringar. Varje höst återkommer de troget till fallet vid Boberg. Ivrigt hoppar de och mäter sig med vattnets kraft.

2020-10-23 En kraftig laxhona lyckas passera första avsatsen. Vi hoppas att hon kommer vidare uppströms och kan föra laxsläktet vidare på Suseåns suveränt fina lek- och uppväxtområden. Här finns dessutom flera kalktorn med kalkdoserare för att vattenkemin skall vara den rätta.

Laxar och öringar hoppar främst i den gamla laxtrappan i fallet. Den senaste trappan som byggdes i anslutning till kraftverket var felkonstruerad med korta och breda fack där fiskarna hoppade vinkelrätt ur trappan. Lösningen var att sätta upp ett grönt nät vid sidan som stoppade laxarna. Meningen med en trappa är inte att laxarna stoppas utan att de kan vandra vidare uppströms.

Vattenmyndigheten för Västerhavet föreslår i sitt åtgärdsprogram för 2015-2021, 34 olika åtgärder för att förbättra fiskvägar vid strömkraftverk eller alternativt utrivning av vandringshinder i Suseån. Läs mer här.

Suseåns vattendomar skall omprövas 1 september 2022. Tills dess behövs ett underlag för att ta ställning till hur vattenkraften påverkar fiskarnas vandringsmönster. Det brådskar.

Vid Hertings kraftverk gjordes telemetristudier innan man beslöt att riva vandringshindret. Det visade sig att ca en tredjedel av laxarna inte kunde passera laxtrappan varför det var viktigt att vidta åtgärder. Dessutom utestängdes alla svagsimmande arter. Troligtvis fungerar laxtrappan vid Boberg sämre än vad laxtrappan gjorde vid Herting.