Hajar och corona

2020-10-23. Vad har hajar med Corona att göra? Jo, ett ämne i hajarnas lever kallat squalen kan komma att bli en viktig ingrediens i de vaccin som nu utarbetas mot pandemin.

Den ansedda Miljöbloggen varnar nu för att en halv miljon djuphavshajar kan komma att behöva avlivas för att vi skall framställa ett vaccin mot pandemin.

Saken är den att squalen från hajarnas lever är en viktig ingrediens vid vaccinframställningen. Läs mer här. Redan i dag dödas enligt bloggen tre miljoner hajar som används vid bl.a. tillverkning av kosmetika och maskinolja. Ungefär 3 000 hajar behövs för att utvinna ett ton squalen. Shark Allies menar att om hela världens befolkning fick en dos av ett covid-19-vaccin med hajleveroljan, skulle cirka 250 000 hajar behövas dödas. Och två doser kan behövas för att uppnå immunitet.

Detta är dock det värsta hajscenariot. Det finns enligt Ny Teknik fem olika sätt att tillverka coronavaccin. Vid en av dessa tillverkningar används hajleveroljan. I dag vet vi inte vilket eller vilka vaccin som kommer att användas. Ämnet squalen skall också gå att framställa syntetiskt av växtprotein men kostnaden kan då bli hög.

Det är således osäkert hur våra hajar kommer att användas i kampen mot pandemin. Vad vi vet är att många hajarter är utrotningshotade och att dessa stora predatorer spelar en central roll i havets ekosystem. Det är intressant att det nu blir påtagligt att djur och natur också kan ha en avgörande betydelse för miljontals människors överlevnad.

Det är kanske dags att tänka om och sluta att auktionera ut tonvis med rödlistad pigghaj på de nordiska fiskauktionerna i Göteborg och Danmark. Läs mer här. och här.