Musslorna lever farligt

2020-10-18 Under gårdagen tappades Ätraforsdammen drastiskt och stora strandområden torrlades. De slutna och tysta musslorna lever farligt. Uttorkning och hägrar hotar dessa varelser som är kalasmat för en hungrig häger.

Förra gången det begav sig gjorde Farmartjänst en heroisk insats och räddade tusentals musslor. Läs mer här. Farmartjänsts musselgrupp var dock tillfälligt sammansatt och har inte ständig fokus på Ätrans rödlistade musslor. Ännu är vattennivån inte lika låg som vid tidigare katastroftillfällen men vattnet sjönk oroväckande snabbt.

Vid förra tillfället var orsaken till sänkningen att kraftbolaget Uniper skulle utföra reparationsarbeten på den läckande Ätraforsdammen. Nu ryktas att orsaken är att Uniper skall byta galler vid vägbron till intagskanalen vid kraftstationen.

Naturnytt håller tummarna för att sänkningen om möjligt utförs skonsammare än vid förra tillfället då skadorna på Ätrans musselbestånd blev omfattande.

Åtgärden går ju då också att kombinera med Farmartjänsts räddningsinsatser för att i alla fall rädda några tusen av de hotade musslorna.

2020-10-18 Gråhägrar kalasar på de strandsatta musslorna och andra smådjur som kommer i dagen vid torrläggningen orsakad av kraftbolagets reglering.
2020-10-18 Strandsatt äkta målarmussla Läs mer här.