Ålevangelium

2020-10-14. Många har läst boken Ålevangeliet. Evangelium betyder “Den glada nyheten”. Den glada nyheten är att det fortfarande finns kvar levande exemplar av den akut hotade ålen.

Tiotusentals ålyngel simmar fortfarande in från havet för att växa sig starka i våra svenska sjöar. I somras satte kraftbolagen ut 6182 engelska ålyngel i Fegenområdet. Det är en kompensation för att kraftverksdammar hindrar ålynglen från att vandra till sitt ålhem.

Ålynglen som kommer från havet till våra vatten är bräckliga tio centimeter långa glasålar. Foto © Ingemar Alenäs

Den rika naturen och dess djur- och växtliv är en del av den glada nyheten. Därför finns det också lagar och förpliktelser att vi skall vara rädda om miljön och livet.

Efter ca 20 år har de utsatta ålarna växt till kraftiga, fertila individer som skall vandra de ca 1000 milen tillbaka till sin lekplats i Sargassohavet. Några av de 6182 fegenålarna har då 2040 omkommit av naturliga orsaker; kanske blev de uppätna av gammelgäddan.

Naturen räknade dock inte med att ca 70 av hundra ålar dör vid varje kraftverkspassage, och att det byggts sju kraftverk nedströms mellan Fegensjöarna och havet. Vid första kraftverket återstår 1855, vid andra kraftverket återstår 556, vid tredje kraftverket 166, vid fjärde kraftverket 50, vid femte 15 och vid sjätte kraftverket återstår fyra ålar. Dessa ynka ålar kommer fram till sjunde och sista kraftverket som är Hertings kraftverk. Här kan ålen passera vid sidan om turbiner och galler och klarar sig oskadda ut till havet och kan påbörja sin farofyllda tusenmilafärd. Medan alla 6178 komipsarna från Fegen omkom. Ingressbilden visar en av de vuxna ålar som omkom nu i höst vid ett av Ätrans kraftverksgaller. Om de fyra överlevarna metas upp i sjön Fegen finns ingen kvar som kan föra släktet vidare…

Den glada nyheten är att om ålen får fria vandringsvägar på samma sätt som vid Hertings kraftverk så kommer ålen att kunna vandra oskadd ut i havet. Ålens fria vandringsvägar går att återställa och det går att rädda den akut hotade ålen.