Fångade i fällan

2020-10-09 Öringarna i Nissan skulle vandrat vidare i laxtrappan. När vattnet stängdes av blev de istället instängda i en bassäng.

Öringarna blev “fångarna på fortet”. Men dramatiken är större än i TV-programmet med samma namn och utspelar sig på Slottsmöllan i Halmstad. Blir de inte frisläppta inom kort uppstår syrebrist och säker kvävning för de instängda lekfiskarna. Detta är ett nesligt öde för residensstadens laxfiskar. Särskilt som det sker i den fina miljön vid Slottsmöllan i centrala Halmstad.

Tyvärr är det inget ovanligt fenomen att laxfiskar stängs inne vid kraftverk. Ätrafors i Ätran är också ett naturområde där Ätrans laxar far illa. Kraftverket kör omväxlande vatten och torrlägger i Ätrans huvudfåra. Laxarna stressas även här till döds eller kvävs av syrebrist i de vattenpölar som återstår.

Laxen är Hallands landskapsjur och vår symbol för en levande natur som förtjänar en bättre behandling.

2020-10-09 Övergivna öringar kvävs i en håla på Slottsmöllan i Halmstad. Den gamla fiskvägen har nedsatt funktion och utan vatten blir den rena dödsfällan för Nissans vandrande öringar och laxar. Kungen bland fiskar blir fången på Slottsmöllan.