Stopp i Stockån

2020-10-05 Havsöringen och laxen hoppar i Stockån. Dammen vid sågen i Okome stoppar leksugna laxfiskar från att vandra uppströms.

Kommunen fick 2015 en miljon kronor för att åtgärda så att det blir fria vandringsvägar vid Okome kvarn. ” – Det är mycket positivt att vi får de här pengarna” sa kommunekologen 2015. Läs mer här.

2020-10-05 Två havsöringar försöker förgäves forcera dammen vid Okome. Nu lovar ordföranden för miljö- och hälsa att det skall bli fritt fram för fiskarna.

Vid Fullmäktigemötet 2020-09-29 säger Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande att han tagit initiativ till att undersöka vart miljonen tagit vägen, och att den nu skall användas till att öppna vandringsvägarna i Stockån vid Okome. Enligt uppgift skulle åtgärden ge ca 2000 nya laxfiskar. Lyssna på mötet här.

Nu väntar de öringar och laxar som ivrigt hoppar i Okome på att vägen till deras lek- och uppväxtområden äntligen skall öppnas. Sedan 1980-talet har vattnets pH-värde förbättrats genom ständig tillförsel av kalk från doseraren nedströms Välasjöarna.

Okome 2020-10-05 En lekvandrande havsöring testar sina krafter vid fallet i Stockån. Nästa höst skall det vara fritt fram…

Naturnytt skrev 2017 och 2019 artiklar om att laxfiskarna inte kunde ta sig upp vid vandringshindren i Stockån trots att medel avsatts för åtgärder. Nu hoppas vi på fria vandringsvägar 2021. Läs mer här. Dessutom bedömer myndigheterna i VISS (vatteninformationssystem sverige) att konnektiviteten i Stockån har dålig status. Senast 2021 skall god ekologisk status ha uppnåtts i våra vatten.

2020-10-06 Dagen efter fortsätter havsöringar och laxar fruktlöst att forcera fallet vid Stockån. De stångar sig blodiga mot damm och klippor men måste ge upp och leka nedströms innan lektiden är slut i november. Notera stenfördämningen uppe till vänster.