Fullmäktige i Falkenberg tar upp viktig miljöfråga

2020-09-30 Fullmäktiges alla 51 ledamöter samlades i går i ”Blackboxen” i Falkhallen. Detta var full styrka för första gången sedan coronaepedemin startade. Man kan lyssna till debatten på Youtube här. (1:22:45)

Fullmäktiges ordförande kunde konstatera att ”man hade haft en lång debatt om en viktig miljöfråga. Det lovar gott för framtiden”.

Ärendet gällde centerpartiets motion om att 1. muddra Ätran samt 2. att införa skyddsjakt på skarv. Förslaget röstades ned av fullmäktige där majoriteten var emot en muddring samt var överens om att man inte kan besluta om skyddsjakt av skarv, då länsstyrelsen tar detta beslut.

Debatten kom dock att delvis handla om den världsunika tillgång som Falkenberg har i sin unika Ätranlax. Historiskt var laxen och fisket ofta på agendan då det försörjde borgmästaren och hans tjänstemän. Dessutom var inkomsterna från laxfisket kommunens största enskilda intäkt.

Äntligen har Falkenbergs kommun uppmärksammat att man fortfarande har tillgång till och förvaltar en alldeles unik naturresurs. Flera ledamöter som äntrade talarstolen visade att arvet och kunskapen om ätranlaxen lever kvar, även om det förekom en del missuppfattningar och frågetecken om lax och laxfiske. Men dessa kan kanske snart komma att rätas ut då Ätrans nedre fiskevårdsområde, där kommunen ingår, fått 450 000 kronor för att ta fram en ny förvaltningsplan för Ätranlaxen 2020. Formellt är det då Ätrans nedre fvo som skall anta planen men de förvaltar endast fisket från Ätrans mynning upp till bron i Vessigebro.

Kommunen är också medlem i Högvadsåns nedre fvo och har därför en större geografisk överblick över ätranlaxens utbredningsområde. En så viktig fråga som laxens förvaltning påverkar hela kommunens naturvård, friluftsliv, kulturvård, turism och näringsliv. Kommunen arrenderar dessutom stadens laxfiske av fiskevårdsområdet. Därför ser vi fram emot att planens utformning även blir en fråga för fullmäktige. De kommunala avdelningar som fortsättningsvis skall arbeta med Falkenbergs Laxfiske bör få förankrat vilka personella och ekonomiska resurser som skall avsättas till den fortsatta förvaltningen av Ätran, laxen och fisket.

Hertingprojektet nämndes flera gånger i samband med laxtillgången. Det kan rekommenderas att debattörerna läser de publikationer som getts ut om projektet. Börja gärna med Havs- och vattenmyndighetens hemsida här. ”Hertingprojektet – positiva effekter” är den mest centrala publikationen som förklarar den ökade laxtillgången.

Mörrums laxfiske är välkänt. Det ger årligen ca 50 miljoner kronor i intäkter. De årliga fångsterna är ca 200 laxar. Fångsterna i Ätran är betydligt större. EU-projektet ”Living North Sea – free fish migration from sea to source” var ett 65 miljonersprojekt som Falkenbergs kommun deltog i 2009-2015. Det är hög tid att åter spänna bågen. Det finns en stor outnyttjad potential i Ätran och Hertingprojektet när det gäller sektorer inom ekoturism, utbildning, forskning och marknadsföring.