Linköping levererar för vandringsfisken

2020-09-15 Linköpings kommun inviger nu sin största naturvårdssatsning någonsin. Invigningen går att följa LIVE läs mer här.

Kommunen skriver i pressinbjudan: “Linköpings kommun och Tekniska verken är tidiga med att bygga en fiskväg och projektet är ett gott exempel på det som kommer att hända i stor skala i Sverige de kommande 20 åren. Skapande av fria vandringsvägar för fisk och fauna”.

“Tack vare den nya fiskvägen kan aspen och andra vattenlevande djur för första gången ta sig förbi både en damm och ett kraftverk som länge har varit ett vandringshinder”. Naturgruppen på Stadsmiljökontoret har fem anställda ekologer som arbetar med olika naturvårdsprojekt.

Kommunen anlägger tre informationsplatser som berättar om fiskpassagen och dess betydelse för växt- och djurlivet, hamnens och kanalens historia och betydelse för stadens utveckling samt om den historiska förbindelsen i landskapet över Stångån. Landshövdingen inviger projektet.

Det är inte utan att man drar sig till minnes vad som hände i Falkenberg och Ätran för ca 7 år sedan. Kung Carl XVI Gustaf ledsagades av Hallands landshövding som gjorde sin första dag på jobbet. Denna dag den 1 april 2014 invigdes Hertingforsen som varit stängd i 70 år. Läs mer här och här.