fredlösa fiskar i laglösa vatten

2020-09-17 Vattenkraftverk som kördes illegalt när de anmäldes till Nationella Planen fick “fribrev” att fortsätta med den illegala verksamheten. Det kan ta över tio år tills omprövningen av vattenkraften är klar.

Tidningen Aktuell Hållbarhet rapporterar här om att ett illegalt vattenkraftverk vid Stackarp i Rönne å får drivas vidare till dess att det omprövas i den Nationella planen. Trots att kommunerna fått EU bidrag att restaurera vattendraget och åtgärda andra vandringshinder.

Länsstyrelsen i Halland ansvarar för tillsynen vid Ätrafors Natura 2000 område som nu enligt beslut 2020-09-02 är bortprioriterat från tillsyn. Ingen kunde ana att ny modern miljölagstiftning skulle komma att innebära att verksamhetsutövare fick fribrev att döda akut hotad ål.

Länsstyrelsen i Hallands beslut innebär att fredlös fisk kommer att fortsätta att dö de närmsta 10 åren. Omprövning är planerad att påbörjas först 2027 och den tar troligen många år. Länsstyrelsen handlägger enligt beslutet nämligen inte ärenden om fiskdöd innan omprövningen är gjord! Under tiden som Länsstyrelsen pausar tillsynen dör akut hotade ålar och lekvandrande laxar och havsöringar vid Unipers kraftverk vid Ätrafors och Yngeredsfors.
Video på instängd lax visas här.