vi vill leva

2020-09-10 WWF:s årsrapport Living Planet 2020 visar att nu har jordens ryggradsdjur minskat med mer än hälften! Värst är situationen i våra sötvatten där populationerna minskat med 84 procent. Läs mer här

Reaktionerna när man hör dessa rapporter är ofta att det berör ju ändå inte oss. Bergsgorillor och tigrar i fjärran länder har vi ju hört om förut. Och dessutom kan vi ju inte göra något åt klimatet som är ett globalt problem.

I skolan lärde vi oss att Hallands åar heter Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. Det är våra viktigaste sötvatten. Här har vi förorenat med gifter och byggt vandringshinder i form av dammar. Har ni hört om harren, havsnejonögat och majfisken eller sett en glasål? Kan det bero på att:

  • Harren har utrotats från Lagan
  • Majfisken i Ätran ses inte varje år
  • Havsnejonögat är akut hotat och det finns mindre än 100 individer kvar.
  • Den europeiska ålen har minskat med 99% och vandringen är stängd
  • Endast Ätran har kvar ett genetiskt ursprungligt, livskraftigt laxbestånd

Sveriges exploatering av vattenkraft, skogsbruk och jordbruk har inneburit att problemet är minst lika akut här som i andra länder eller världsdelar. Den pågående massutrotningen av arter påverkar vår egen livskvalité och förutsättningarna för en hållbar livsmedelsproduktion.

När vi fått denna insikt förstår vi också att det går att göra något åt problemen. Hertingprojektet i Ätran är ett lysande exempel på att det går att ordna fria vandringsvägar för fisken och att lämna tillbaka en “lånad” fors. Vatten i Ätrans alla “döda åfåror” skulle återställa viktiga forsar som Rävigeforsen, Yngeredsforsen, Bällforsen och Skåpanäs forsar i Ätran.

Ekologiska jordbruk och certifierat skogsbruk går att åstadkomma även om Halland ligger långt efter i detta avseende. Sverige är också ett u-land när det gäller arealen naturskyddade områden.

Det är dags att vakna nu om vi skall leva vidare på en levande planet.

SOS Save Our Silver eels. Ålen stängs ute från alla hallandsåar eller dör i kraftverkens galler och turbiner. Notera att ålens skinn är märkt av kraftverksgaller. En procent återstår av Europas ålbestånd. Sveriges sjöar producerade tidigare stora honålar men nu är produktionsområdena stängda!