Rödhajen räddas mot rödlistning

2020-08-04 I dag släpptes sex rödhajar ut i havet vid Lysekil. Havets hus har sedan 2003 släppt ut över 100 rödhajar vilket bidragit till att arten är på väg att återhämta sig. Läs mer här.

Hajsläppet har varit välbesökt varför man i årets coronatider fick hålla datumet mer hemligt. Men i dag Tisdag den 4 augusti återfick sex välartade rödhajyngel friheten i Västerhavet.

Hajar har en mångårig uppväxt och reproduktion varför de är känsliga för miljöpåverkan och fiske. Hajar är toppredatorer i havet och är viktiga för att livet i havet skall fungera.

Pigghajen är en annan viktig hajart för Västerhavet. Enligt rödlistan är den akut hotad bl.a på grund av överfiske. Därför är det förbjudet att landa pigghaj i svenska hamnar. Naturnytt har tidigare rapporterat om försäljning av pigghaj på fiskeauktionen i Göteborg. Deras hemsida är nu sekretessbelagd med särskild inloggning. Läs mer här.

Danskarna fiskar på samma bestånd av Nordsjöns pigghaj och deras fångstrapporter är öppna. Hittills i år 2020 har den danska fiskauktionen saluför över 30 ton pigghaj! Om medelvikten högt räknat var 5 kg innebär det att 6000 pigghajar hittills i år sålts på den danska fiskeauktionen. Denna siffra är ofattbar i relation till sex räddade rödhajar.

Havets hus avelsprojekt och WWF skall ha en eloge för sitt arbete med att bevara en av våra hotade hajarter. Samtidigt fortsätter auktionerna på den akut hotade pigghajen i Göteborgs fiskehamn. Sverige är ett av de 183 länder som skrivit på konventionen (CITES) som förbjuder handel med hotade arter. Pigghajen på bilden från Göteborgs fiskauktion fäller tårar av blod.