Salamandrar vandrar

2020-04-12 Nattens regn lockade salamandrarna att vandra över Forsvägen i Vessigebro. 38 st av dessa små färgglada “drakar” föll offer för trafikdöden.

Vägsamfällighetsföreningen i Vessigebro var snabba med att sätta upp varningsskyltar för salamandrar redan den 17 mars. Sedan dess har det varit relativt torrt varför salamandrarna inte vandrat i någon större omfattning, men efter gårdagskvällens vårregn var det dags.

Vessigebro Forsvägen där salamandrarna vandrar. De har övervintrat i skogen och skall nu vandra till våtmarken för att leka och ha det mysigt.

På kvällen ser man inte de små liven när de kryper över vägen. Vad kan vi då göra för att rädda liv? Boende uppmanas att välja Solliden istället för Forsvägen om man kör på kvällen, natten eller tidig morgon när salamandrarna finns på vägen.

Dagtid är det få salamandrar som vandrar då de riskerar att bli uppätna av kråkfåglar. Ta gärna en kvällspromenad med ficklampan och titta på dessa söta små drakliknande varelser. Och visa dem för barnen. Men tänk på att salamandrar och paddor har ett lätt giftigt sekret som kan klia om man får det i ögonen.

Så i dessa tider undvik närkontakt och pussa dem inte i hopp om att de skall förvandlas till prinsar.