1700 laxar undersökta på svenska västkusten

2020-04-09 Västkusten har 25 älvar med förekomst av vildlax. Statens Lantbruksuniversitet har nu gjort en stor undersökning för att kartlägga laxbeståndens genetik.

Genetiken styrs av arv och miljö. Det är mycket viktigt att bevara den genetiska mångfalden inom bestånd samt att bevara den biologiska mångfalden av arter. Ätran har ca 35 fiskarter, ett stort antal rödlistade arter samt en genetiskt unik laxstam. Vi har ett ansvar att förvalta denna naturskatt till kommande generationer. Därför har nu Hav avsatt 445 000kronor till en förvaltningsplan för Ätran.

Linda Söderberg, vid SLU:s avdelning för vandringsfisk, har arbetat med den omfattande genetiska utredningen som visar att Atlantlaxen från samtliga vattendrag längs västkusten är genetiskt skilda ifrån varandra. Tidigare undersökningar av Falkenbergs kommun inom projektet Living North Sea, i samarbete med de tekniske undersökelser vid Köpenhamns universitet, har också visat Ätranlaxens särart.

“– Ju större habitat desto större blir den genetiska variationen i en population och det är viktigt för bestånden som därmed kan ha en större möjlighet att anpassa sig till miljöförändringar”, säger forskaren Linda Söderberg. (habitat=lek och uppväxtområden red. anm.)

Detta innebär konkret för laxförvaltningen och åtgärdsstrategier att det är mycket viktigt att ta väl hand om befintliga lekområden för laxen samt att göra tidigare lekområden tillgängliga för laxen. Falkenbergs kommun påbörjade detta arbete genom att restaurera Hertingforsen som varit dämd och torrlagd i 70 år.

N2000 området vid Ätrafors förvaltas i dag så att både leklax och laxyngel omkommer.

– “För att säkra Atlantlaxens genetiska variation och motståndskraft mot miljöförändringar så måste vi fortsätta arbetet med att restaurera och tillgängliggöra habitat. Det är särskilt viktigt av att vi fortsätter att ta bort onödiga vandringshinder i vattendragen så att laxen kan nå sina gamla uppväxtområden, som ofta gjorts otillgängliga på grund av vattenkraftutvinning”, avslutar Linda Söderberg. Läs mer här.

Laxens tidigare lekområden vid Yngeredsforsen har gjorts otillgängliga för laxen.