Laxfisket i Gudenåen

2020-04-08 Gudenåen i Danmark har en laxförvaltning där man öppnat upp laxens vandringsvägar som varit stängda av vattenkraftverk. Ätranlaxen är en av de stammar som användes vid restaureringen av Gudenåen.

Hur har det då gått för Gudenåen och laxfisket? Man kan säga att Gudenaasammanslutningen-Lakseprojektet arbetat mycket framgångsrikt. Läs mer på deras informativa hemsida här. En av nycklarna är att de fick ta del av en av värdens bäst bevarade och genetiskt unika laxstammar dvs. Ätranlaxen. En annan del är att de verkligen öppnat upp för vandringsfisken och anpassat vattenkraften efter vandringsfiskens behov. Ätrans förvaltare har en del att lära av detta goda exempel.

Resultatet på laxfisket lät inte vänta på sig och talar för sig självt. Laxfisket i Gudenåen började redan den 1 mars. Till dags dato (2020-04-07) har man fångat 85 storlaxar med en vikt över ett halvt ton. Statistiken finns att läsa på deras hemsida här.

Fångsten av lax i Gudenåen var i mars 2020, 64 laxar och till 7 april 21 laxar dvs. totalt 85 laxar

Ätranlaxarna har redan börjat vandra genom Falkenberg vilket man kan konstatera om man kollar fiskräknaren vid Herting. Medan de fått 85 laxar i Gudenåen och ett 20 tal laxar under april väntar vi fortfarande på den första laxen i Ätrans laxfiske. Ätrans nedre fiskevårdsområde har nu fått 450 000 kronor i bidrag för att upprätta en förvaltningsplan för Ätran. Förhoppningsvis kan vi därefter förvalta våra Ätranlaxar med samma framgång som danskarna gör i Gudenå.

Men då måste vi inse att att våra laxar inte skall dö i döda åfåror vid kraftverken eller att Högvadsåns lekområden torrläggs av nolltappning vid vattenkraftsdammar. Falkenberg har en fantastisk naturresurs i Ätran och laxen, om vi förvaltar den på rätt sätt! Det har laxförvaltningen i Gudenåprojektet visat med all tydlighet. Läs mer om hur danskarna öppnar upp ”döda” åfåror i Gudenåen här.
Liv og strøm tilbage i Døde Å”. Ännu är det inte för sent att rädda de avstängda åfårorna i Ätran!

En av Ätrans torrlagda forsar där laxen tidigare hade sina lekområden….