Naturen prioriteras

2020-03-22 Regeringen tar beslut om att skydda floden från dammutbyggnad i tio år. Beslutet att låta floden strömma fritt anses som nödvändigt för att skydda den biologiska mångfalden.

Landet som prioriterar naturvården ligger i Sydostasien och heter Kambodja. Floden är Mekongfloden. Läs mer här.

WWF menar att det är ”den bästa möjliga nyheten för en hållbar framtid för de människor som lever utmed floden och för den fantastiska biologiska mångfalden som är beroende av den”.

– Kambodjas beslut är ett föredöme för andra länder att ta efter. Floder med fritt strömmande vatten ger så oerhört mycket och möjliggör överlevnad för såväl människor som djur, säger Stina Nyström, programsamordnare hav och vatten, WWF.

Dessutom är världens floder enormt viktiga för människors överlevnad, för många hotade arter och som skydd mot extremväder och klimatförändringar. Trots det bedöms flodernas värde olika i olika länder. Mer än 80 procent av världens sötvattenlevande ryggradsdjur har försvunnit mellan åren 1970 och 2012 enligt WWF Living Planet Report.

En jämförelse med floden Ätran kanske haltar något. Sverige är ett rikt land som har råd att satsa på naturvården. Ätran hyser ca 35 fiskarter varav många är helt beroende av fria vandringsvägar såsom den akut hotade Europeiska ålen. Halland hade före kraftverksepoken årliga laxfångster som kunde överstiga 100 ton. Ätradalens människor evakuerades under 1900-talet när dammarna byggdes och dalgången överdämdes med kraftverksmagasin.

Ätrans åfåra är skyddad av N2000, det europeiska art- och habitatdirektivet. Ändå stoppas all vandringsfisk vid Ätraforsdammen. (se bild ovan). Vattnet stängs av med jämna mellanrum i den naturliga åfåran nedanför dammen, och all fisk dör. Bolaget följer gällande vattenlag från 1918. Jämförelsen mellan Mekongfloden och Ätran haltar liksom hur olika länders regeringar prioriterar frågan om flodernas betydelse för vår livsmiljö.

Ätrans miljövärde är av svenska myndigheter klassat som ett av de sämsta vattendragen i Halland och i Sverige. På en skala från 0 till 1 kommer Ätran endast upp i ynka 0,3 – 0,4 poäng. Även Nissans värde är blygsamma 0,5 – 0,6 poäng. Läs mer här.

Död ål som var på vandring vid Ätraforsdammen sommaren 2019.