Ätran värd att vårda?

2019-03-04 Affärsnätverket Svenska Kraftnät, Energimyndigheten och Havs- och Vattenmyndigheten har tillsammans klassat älvarnas värde från miljösynpunkt med miljömålet “Levande sjöar och vattendrag” som ledstjärna.

Klassningen skall ligga till grund för en nationell plan för omprövning av vattenkraften. Eftersom myndigheterna har begränsade resurser bestämmer klassningen turordningen i prövningen. Se filmen Ätran-värd att vårda

Syftet med samarbetet mellan myndigheterna är att ta fram ett förslag för åtgärder som minskar vattenkraftens miljöpåverkan och åtgärder som samtidigt innebär ökad produktion för att klara framtida behov i energisystemet. Se filmen om Ätran Fria vatten

Från och med 1 januari 2019 gäller denna nya lagstiftning. Från den 14 januari till och med den 1 juli 2019 kan kraftverksägarna anmäla sina anläggningar till den nationella planen för miljöprövning. Nationella planen skall lämnas till regeringen den 1 oktober och kommer preliminärt att prioritera och att ange var miljöprövningar ska starta 2020 eller 2021. HaV uppskattar att det kommer ta cirka 20 år innan alla verksamheter har tillstånd med moderna miljövillkor.

Myndigheterna har klassat Ätrans värde som ett av de lägsta i landet från miljösynpunkt. Detta innebär att prioriteringen av en omprövning av Ätrans kraftverk för miljöns skull hamnar mycket lågt. Ätran är tidigare klassat som ett Natura 2000 område vilket innebär att det har högt internationellt skyddsvärde. Det är därför motsägelsefullt att Ätran skulle ha låga nationella natur- och miljövärden.

Några av Ätrans värden:

Dricksvatten
Ätran används direkt som dricksvattentäkt.
Bottenfauna
Helt unik. Nattsländan Setodes punctatus finns endast här i hela Skandinavien.
Fiskar
Ett av Sveriges största bestånd av det hotade havsnejonögat.
Sveriges enda dokumenterade förekomst av majfisk.
Ätranlax genetiskt unik atlantlax som har använts för restaurering av laxstammar i Danmark (Gudenåen) och Tyskland (Elbe, Rhen).
Ål Tiotusentals ålyngel vandrar fortfarande upp i Ätran.

Länsstyrelsens analys 2018:18 av Ätrans samhällsekonomiska värde läs mer här.
Analys av Länsstyrelsens rapport Läs mer här.

Hertingprojektet Uppvandringen av laxartad lekfisk har efter projektet 2013 ökat från ca 2000 till ca 4000 lekfiskar.
Läs mer om Ätrans värde här.

Läs mer om Hertingprojektet på Havs hemsida