2019-02-10 Nu flödar vatten i alla Ätrans döda fall!
Skåpanäs, Skogsforsen, Boaforsen, Yngeredsforsen, Ätraforsen och Hertingforsen har alla under 50-100 år fått döda forsar i samband med utbyggnaden av vattenkraften. Men nu har de fått tillfälligt liv!
Hertingforsen har nu restaurerats och här släpps minst 11 kubikmeter i sekunden alla dagar i veckan för att rädda vandringsfisken. I själva forsen produceras nu årligen 30 000 laxyngel och 3 000 ålyngel.
Tider med högflöden kan inte kraftverken ta allt vatten till turbinerna och överskottet släpps i de tidigare åfårorna. Dessa har en sammanlagd längd av ca 9,8 kilometer där det nu blir forssträckor! Om vandrinsfisken fick tillgång till dessa områden skulle här årligen finnas ca 700 000 laxyngel och ca 70 000 ålyngel! Läs mer här. Dessa beräkningar grundar sig på den nuvarande produktionen i Hertingforsen. Enbart i forsen sålde dessutom fiskevårdsområdet laxfiskekort för 83 000 kronor säsongen 2018.
Vi besökte i dag Yngeredsforsen och det var en imponerande syn. Tyvärr saknar forsarna lax men om man släppte en minimitappning i alla återstående forsar skulle laxen och ålen självmant vandra upp i Rävigeforsen vid Ätrafors. I övriga forsar skulle laxen och ålen trivas om den fick hjälp med vandringen. Här vid Yngeredsforsen skulle laxen och ålen trivas om kraftbolaget tillämpade samma lösning som kommunen genomförde vid Hertingforsen! Läs mer om ecocentrismens grundbudskap här.
Vinsten skulle vara stor för naturen och ekoturismen. Kraftbolaget skulle förbättra sin miljöimage. Kostnaden skulle vara marginell då det kostar noll kronor den tid man ändå spiller vatten och liten under sommaren då elpriset är lågt.
Ätranlaxen är dessutom ovärderlig då den är genetiskt unik. Odlad lax i Norge, Göta Älv, Lagan, Nissan m.fl. vattendrag gör att de odlade generna tar överhanden. Yngel av hybridlax är nämligen mer aggressiv och dominant än vildlaxen! Läs mer om denna forskning här.