“Insekter är hjärtat i alla näringskedjor”

2019-02-10 Den sjätte massutrotningen har allvarliga konsekvenser för livet på jorden.

Huvudorsaken är intensivt jordbruk med exploatering av livsmiljöer och påverkan av bekämpningsmedel och gödsling. Även invasiva arter och klimatförändringar påverkar, men i mindre grad.
Om vi inte ändrar vårt sätt att producera mat kommer insekter påbörja en väg mot utrotning inom några få årtionden.

Fyra vattenlevande grupper har redan förlorat en stor andel av arterna; trollsländor, dagsländor, nattsländor och bäcksländor. I snitt har 41 procent av insektsarterna minskat i antal det senaste årtiondet enligt studien. Av dessa är det nattsländorna som verkar ha drabbats hårdast. Läs mer i publikationen Biological Conservation

– “Ett nytt tänk kring jordbruksmetoder, inte minst en kraftig minskning av användning av bekämpningsmedel och att ersätta dem med hållbara, ekologiska alternativ, krävs omedelbart för att minska eller vända den nuvarande trenden och låta minskande insektspopulationer återhämta sig och skydda viktiga ekosystemtjänster som de förser oss med”, skriver forskarna i sin studie.

Exploaterar vi våra skogar, jordar och vatten så förstör vi näringsvävarna och den biologiska mångfalden. Då rubbas även den kemiska balansen på jorden mellan syre, koldioxid och lustgas.
Användning av kemiska bekämpningsmedel, utfasning av naturskogar och exploatering av forsar är således inte något som som kan vara klimatpositivt eller positivt för en hållbar miljö. Även om kommersiell reklam vill få oss att tro “det på riktigt”.

Sverige är det land som enligt färska rapporter sämst följer ICES rekommendationer om ett hållbart havsfiske. Obalans i havet kan kraftigt påverka jordens koldioxidbalans. Kraftverksdammar i Brasilien har visat sig ge 5 gånger högre koldioxidutsläpp än om motsvarande energi producerats med olja. Ostörd hydrologi med fria vandringsvägar borgar för balansen i sjö och hav.

Dagens konventionella giftjordbruk är liksom gårdagens gifter med DDT och kvicksilver inte ett hållbart sätt att förvalta naturens ekosystemtjänster. Sveriges dispenser för insektsgifter och Roundup samt indragning av 124 tjänster som värnar om arbetet med naturskogar är beslut som leder allt längre från de demokratiskt antagna miljömålen i Sverige.

Det är dags att inse att det är den biologiska mångfalden i sjö, hav, skog och åker som är avgörande för hur vår jord lever och andas. Klimatet påverkas långsiktigt av dessa faktorer. Skall vi agera nu är det den biologiska mångfalden vi måste värna innan vi utrotat för många arter som gör att jorden kan andas.

När klimatet blir ett alibi för giftanvändning i konventionellt jordbruk, för överfiske i havet, för kalhyggen i skogen eller för betongdammar i forsande vatten har vi hamnat långt ifrån den verklighet och natur som vi människor är en del av.

Läs även vad chalmersdoktorn Lars Bern skriver i frågan:
De verkligt allvarliga miljöproblemen har lämnats åt sitt öde – det är nu fritt fram för de globala företagen att utarma världens jordbruksmarker och sprida livsfarliga gifter, att fiska ut och förgifta världshaven, att prångla ut livsfarliga medicinska preparat …. Miljörörelsen lyfter knappast ett finger, den är helt upptagen av propaganda mot ett klimatproblem som ännu inte finns”. Läs hela artikeln här.