2019-02-10 Sveriges skog är värdefull. Produktionsmål och miljömål skall jämställas. Våra viktigaste miljömål är Levande skogar och rik biologisk mångfald.
Idag är 3-4 procent av den produktiva skogen i södra och mellersta Sverige formellt och långsiktigt skyddad. Sverige har internationellt åtagit sig (Nagoya-åtagandet) en minsta skyddsnivå på 17 procent skydd av landytan till 2020. Sverige ligger långt efter många europeiska länder när det gäller viktigt områdesskydd för biologisk mångfald. Trots detta stoppas nu fortsatt skydd av skogen.
Skogsstyrelsen går den 6 februari ut med ett pressmeddelande att allt formellt skydd av skog stoppas tills vidare. Den främsta orsaken till stoppet är det kraftigt minskade anslaget, från 300 miljoner 2018 till 100 miljoner för skydd av Sveriges skogar. Detta är den nya budgeten beslutad av (m), (kd) och (sd) med indirekt stöd av (c) och (l) som avlööfvade sina röster och lämnade gula blad. Läs mer här.
Skogsstyrelsen varslar den 7 februari 124 anställda om uppsägning fördelat över hela landet. Varslet är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag, till exempel arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och nationell inventering av nyckelbiotoper.
Beslutet om stopp för formellt skydd av Sveriges skogar innebär konkret enligt Skogsstyrelsen att man:
- inte fattar några beslut om nya biotopskydd eller naturvårdsavtal.
- inte tecknar några nya uppdragsavtal om naturvårdande skötsel i de skyddade områden Skogsstyrelsen ansvarar för.
- tillsvidare inte handlägger pågående ärenden gällande områdesskydd.
Biotopskydd är ett lagstadgat sätt att skydda mindre områden med stor betydelse för växt- och djurarter.
Naturvårdsavtal är den andra formen. Det är ett civilrättsligt avtal mellan en markägare och Skogsstyrelsen, länsstyrelsen eller en kommun.
Under 2018 var ersättningen 318 miljoner kronor varav 288 miljoner kronor för biotopskydd och 30 miljoner kronor för naturvårdsavtal.
-Vi beklagar att de många markägare som väntar sig ersättningar till följd av pågående ärenden om formella skydd nu behöver vänta ytterligare en tid, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen.
Sverige lever inte upp till sina nationella och internationella åtaganden, markägarna mister sin ersättning för naturvård och sist men inte minst våra skogar förlorar sin biologiska mångfald och förmåga att producera viktiga ekosystemtjänster.