Högflöde i Ätran

2019-02-09 Snösmältning och regn gör att flödet i Ätran snabb ökar och nu är ca 100 kubikmeter i sekunden.

Vatten släpps nu i Natura 2000 området vid Rävigeforsen i Ätrafors. Detta är “spillvatten” och det kostar kraftbolaget 0 kronor eftersom tillgängliga turbiner har maximal produktion. Om kraftbolaget kunde släppa vatten i Rävigeforsen hela året skulle det vara mycket positivt för naturvården. Under den varma årstiden när elpriset är lågt skulle kostnaden vara försumbar.

2019-02-09 Rävigeforsen återuppstår när kraftbolaget släpper vatten. I detta N2000 område hade tusentals laxar och ålar sitt hem ända fram till dess kraftverksdammen byggdes.

Det skulle kunna leva ca 60 000 laxyngel och cirka 6 000 ålyngel i forsen. När laxarna lockas att vandra upp i forsen som sedan torrläggs lider 100-tals laxar en kvalfull död i detta “fängelse”. Rommen som laxarna lägger torrläggs.

Kontinuerligt vattensläpp på några kubikmeter skulle dessutom jämna ut risken för översvämningar. Hertingprojektet har som bekant gett tusentals extra laxar till Ätran. En mindre känd verkan är att högflöden utjämnats i Falkenberg tack vare projektet. Att detta sedan motverkats av en omfattande stenläggning av Ätrans stränder är en annan historia.

Kontentan är att ett minimiföde i Rävigeforsen vid Ätrafors skulle ta hänsyn till Ätrans fiskbestånd, som har internationellt skyddsvärde, ge ett jämnare flöde som minskar risken för översvämningar och dessutom ge bättre goodwill för kraftbolaget.

Vattenmyndigheterna, Länsstyrelserna och Havs- och vattenmyndigheten skriver i VISS om Ätrafors:
“Minimitappning till Ätrafors torrfåra behöver införas för att återskapa eller förstärka ekologiska funktioner i vattendraget. Ågärden behövs också för att möjliggöra uppvandring av lax, havsöring och ål”. Läs mer här.