insektsgift på svenska åkrar


2018-02-08 Svenska bönder får dispens att använda det förbjudna insektsgiftet neonikotinoider till växtsäsongen 2019

I går rapporterar Sveriges Radio att Kemikalieinspektionen nu till våren ger tillstånd till svenska bönder att använda förbjudna kemikalier i sin odling.

Avdelningschefen på inspektionen säger att det rör sig om en så kallad nöddispens. Man kan då undra vem det är som befinner sig i en nödsituation? Förbudet mot nämnda giftbehandling inrättades ursprungligen för att pollinerande insekter, såsom bin och humlor, hotades att utrotas av detta potenta insektsmedel. Läs mer på SR:s hemsida här.

Kemikalieinspektionen har som villkor för att skydda bina begränsat vad som får växa på åkrarna året efter: – Efterföljande säsong får man inte odla andra grödor som blommar. Det är en extra åtgärd vi vidtagit.

Som ekolog blir man ganska förundrad över att Kemikalieinspektionens insikter begränsar sig till att det endast finns konventionellt odlade grödor och att man bedömer att de enda insekter som dör av gifterna antingen är bin och humlor eller “skadeinsekter”.

Faktum är att “vanlig” jordbruksmark innehåller ca 1,5 kilo eller flera miljoner nyttodjur per kvadratmeter, som håller skadegörarna i schack. Sprutar vi gifter på detta liv, förstör vi jorden och underlättar för de djur som äter av “våra” grödor att ta överhanden eftersom de har dukat bord. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida “gynna nyttodjuren”. “Din åker är full…”

Den millimeterstora kortvingen som är avbildad överst på sidan är ett exempel på dessa nyttodjur. Kortvingarna är vår största skalbaggsfamilj och det finns över 1 000 arter av kortvingar i Sverige. De varierar i storlek, vanligtvis är de 1–8 millimeter. De spelar en viktig roll genom biologisk bekämpning av fluglarver. Kålfluga och lökfluga är exempel på skadedjur som bekämpas av dessa kortvingar.

När vi sprutar gift på åkermarken och sätter oss över naturen bortser från det faktum att det inte bara är “nyttoinsekter” som dör av skyddsmedlen utan att även vår egen hälsa som konsumenter äventyras. Även vi ingår i livets väv och lyder under naturens lagar.