Varning för haj !

2019-02-05 Pigghajen är en riktig “transformer” och kan dyka upp där du minst anar.

Vid det här laget torde det vara känt att tusentals hotade rödlistade pigghajar säljs på fiskauktionerna i Göteborg och Danmark, vilket vår hemsida och natursidan rapporterat; läs mer här och här. Trots att det råder både fiskeförbud och landningsförbud.

Mindre känt är att pigghajen dyker upp i olika maträtter som ex “fish and chips”. De kan då ha genomgått en namnändring till “Rock Salmon” eller Rock eel”. Daily Mail och CNN skriver om detta bedrägeri: Läs mer här och här.

Redaktören för denna hemsida var för några år sedan på en havskonferens anordnad i Lysekil av Naturvårdsverket. Lunch serverades på en lokal färja. Det serverades någon slags fiskkotletter och när servitören tillfrågades om vilken fisk det var blev svaret “Piggvar”. Kotletterna hade en broskskiva i mitten och saknade ben. När samma fråga upprepades “bakom kulisserna” blev svaret “visst är det Pigghaj….”.

Rökt Pigghaj är populär i Tyskland och säljs även i Sverige under namnet rökt havsål eller Nordsjöål. Namnet ål har säkert minskat i popularitet så nu får man nog gå över till rökt klipplax istället.

I dag såldes på fiskauktionen i Hirtshals 443 kilo Pigghaj för 2264 danska kronor. På fiskauktionen i Göteborg såldes 2019-01-17
266 kilo pigghaj till ett pris av 3195 kronor. Det är många portioner Pigghaj som kommer att transformeras till fiskrätter med olika smakrika namn för att lura ovetande kunder till att mumsa i sig den rödlistad pigghajen.

Men i Sverige auktionerar vi ju inte med rödlistade arter……….och än mindre serverar dem på middagsbordet……. Eller???