Hallands miljömål

2019-01-26 Under gårdagen hölls Hallands årliga miljömålskonferens i Varberg. Det var en dyster tillställning.

Vår Landshövding Lena Sommestad kunde konstatera att uppfyllelsen av miljömålen var usel. Vi klarar ett av miljömålen i Halland nämligen ett skyddande ozonskikt. Vi är nära att nå miljömålet säker strålmiljö.

De övriga 14 miljömålen kommer vi inte att uppnå nämligen:
Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft, Bara naturlig försurning, Giftfri miljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalité, Hav i balans, Myllrande våtmarker, Levande skogar, Ett rikt odlingslandskap, God bebyggd miljö, Ett rikt växt och djurliv samt Generationsmålet.

Om vi arbetade med väsentliga frågor som biologisk mångfald och bevarande av ekosystemtjänster skulle vi komma en bra bit på miljömålen i Halland. Ett exempel är miljömålet Bara naturlig försurning. Läs mer här.

Miljöfrågorna har på senare tid kommit att bli synonyma med den viktiga frågan om klimatet. Vad vi inte förstår är att det då också handlar om de andra miljömålen där frågan om biologisk mångfald är central. Läs mer här.

Klimatfrågorna är abstrakta och svåra och behöver en lösning. Alla bör dra sitt strå till stacken. Men för att åtgärda de andra 14 miljömålen som vi inte uppfyller finns det “enkla” åtgärder som vi kan styra över i vårt eget landskap Halland.

Vi kan lätt införa åtgärder för att uppnå levande skogar, ett rikt odlingslandskap och bara naturlig försurning. Hertingforsen visar hur vi kan få ett levande vattendrag av en torrfåra. Kalkning med EU-bidrag visar hur vi skulle kunna åtgärda 60% sura Hallandssjöar! Ekologiskt jordbruk kan fasa ut en del av giftanvändningen som ex Round-Up. Om vi slutar att enbart prata om klimat och tar de konkreta miljöfrågorna på allvar finns det fortfarande hopp för Hallands rika biologiska mångfald.