Roundup i rättegång

2018-08-12 Superior Court of California i San Francisco tog i fredags den 10 augusti 2018 det historiska beslutet att den multinationella stortillverkaren av växtskyddsmedel, Monsanto, skall betala  mer än 2,6 miljarder i skadestånd till Dewayne Johnson som är döende i lymfkörtelcancer.

Johnson säger vid rättegången att han använt skyddsutrustning då han tänkte: “Kan det döda ogräs kan det döda mig”. Monsanto förnekar att Round Up orsakar cancer.
Läs mer på CBS News här.

Staten California har listat Glyphosate som en kemikalie som är erkänt cancerframkallande. De grundar sitt beslut på fransk forskning vid International Agency for Research on Cancer, som är en del av den kända WHO (World Health Organization).

Inom EU är Glyfosat godkänt till 2022. Tio av EU:s 28 medlemsländer var emot förslaget till förlängt tillstånd. Sverige tillhör de länder som säger ja medan Frankrike och Belgien röstade mot fortsatt användning av Glyfosat.

Svenskt lantbruk är ledande i “giftligan” för Glyfosat (RoundUp).
Den svenska användningen av glyfosat har ökat kraftigt under de senaste 30 åren, från 450 ton till cirka 650 ton, trots att 300 000 hektar jordbruksmark har lagts ner och det ekologiska lantbruket har ökat med drygt 350 000 hektar. Svenskt jordbruk använder  alltså betydligt mer glyfosat i dag än för 30 år sedan. SCB:s statistik visar i Meddelande MI 31 SM 1601: ”Antal hektardoser inom jordbruket fortsätter att öka 2015. Jämfört med genomsnittet för de fem närmast föregående åren är det en ökning med drygt 31 % procent”.

Bilderna som illustrerar artikeln visar bekämpning med glyfosat och är tagna i höstas intill Ätrans Natura 2000 område strax uppströms Falkenbergs kommuns dricksvattenintag. Detta är en av 2000-talets största Svenska giftskandaler.

Enligt domstolens utslag i San Fransisco kan Glyfosat döda människor. De bekräftade Johnsons “bondförnuft” “- Kan det döda ogräs kan det döda mig”.

Läs mer på min hemsida här