Kraften och klimatet

2018-08-01 Fallens dag inträffade före 1906 varje dag året runt i Göta älv. Numera inträffar fallens dag varje dag kl 15 mellan den 15 juni och 15 augusti när Vattenfall under 8 minuter öppnar dammluckorna för turisterna.

Avstängningen av vattenmassornas fria flöde illustrerar tydligt vad som hände när älven tämjdes till förmån för vattenkraften. Första skottet till Olidans kraftstation och Trollhättefallens tämjande föll den 7 juni 1906.

Vattenfalls årliga evenemang Fallens Dag besöks av tusentals turister som längtar efter att se hur fallen såg ut i fornstora dar. Kraftbolaget släpper spektakulära 300 000 liter vatten per sekund i den sedan 112 år torrlagda åråran i Göta Älv.

Vattenfall passar samtidigt på att informera om vattenkraftens förträfflighet som energikälla. Från monitorer i Insiktens utställningshall kan man läsa att:
– Vattenkraften är oberoende av väder
– Vattenkraften ger nästan inga utsläpp av växthusgaser

Vattnets kretslopp med avdunstning, nederbörd och flöden är en viktig del av vad vi normalt kallar för väder. Utan nederbörd inom avrinningsområdet skulle förutsättningarna för vattenkraften saknas.

Kraftverksdammar dämmer över organiskt material (träd, växter, torvmossar mm) när de anläggs. Organiskt material samlas kontinuerligt i dammarna (sediment, jord, löv, grenar mm). Vid högflöden kan Ätran transportera 20 ton sediment per dygn. Vid aerob och anaerob nedbrytning av organiskt material frigörs koldioxid och metan som är de mest kända växthusgaserna. Aktuella forskarrapporter visar att en av Brasiliens största kraftverksdammar ger tre gånger mer utsläpp av växthusgaser än om motsvarande energi producerats i kolkraftverk! Läs mer i SR Vetenskapsradions reportage här.

Skåpanäs kraftverk byggdes 1957. Kilometerlånga forsar som syresatte Ätrans vatten tystnade. Vattnet i dammen dämde över skogs- och myrmarker med ansenliga mängder torv och organiskt material. Metangaser bildades i den “jäsande” sjön. Mossmarken lyfte till ytan och bildade ett antal större flytande öar. Bolaget nödgades avgränsa sjön med länsar gjorda av stockar och stolpar för att förhindra flytöarna att täppa igen intaget till kraftverket. Dessa naturkrafter var ett intressant utflyktsmål för folket i bygden där redaktören själv deltog som sjuåring. “Den mängd metan som kommer upp till ytan i reservoaren är inte all den gas som kommer att släppas ut i atmosfären. När bottenvattnet sugs in i turbiner kommer också en stor del av metanet att frigöras,” säger Joshua West professor i geovetenskap på USC-universitetet i Los Angeles.
Metan är 21 gånger mer växthusdrivande jämfört med koldioxid.

Några mätningar av växthusgaser från svenska kraftverksdammar eller reglerade sjöar (ex Fegen regleras 1,8 meter) har inte gjorts som kan bekräfta Vattenfalls information att “vattenkraften är oberoende av väder och ger nästan inga utsläpp av växthusgaser”.

Det är bekant att vattenkraften påverkas av extrema låg- eller högvattenflöden. Att vattenkraften genererar stora mängder växthusgaser är inte lika känt.

Vattenfalls information att vattenkraften ger nästan inga utsläpp av koldioxid.

Vattenfalls monter om fisken och vattenkraften. Klicka på bilden för att se vad laxen säger angående vattenkraften på de vita monter-skyltarna.