2018-05-05 Antalet leklaxar som vandrar upp i Ätran har ökat med några tusen efter Hertingprojektet! Vid Nydala vandrade det upp 675 stora laxar (och 332 börlingar) under 2017. Detta är det största antalet storlaxar sedan räkningarna startade 1954! I år har Möllers vid Nydala räknat 35 storlaxar tom april månad.
Detta är mycket glädjande effekter av Hertingprojektet. Smolken i glädjebägaren är smolten. Trots denna goda tillgång på lekfisk uteblir motsvarade smoltutgång. Utförda elfisken visar att det kläcks stora mängder årsyngel. Vid elfiskestation Ryen fanns förra året 845 årsungar per 100 kvm vilket är mycket bra. Men sedan angrips ynglen av laxdjävulen och få överlever till sitt andra år. Och när de skall vandra ut som smolt är de magra och eländiga. Laxdjävulen är en invasiv främmande art som inplanterades i Ätran med kraftbolagens kompensationsutsättningar.
Ny norsk metod för att bekämpa laxdjävulen Gyrodactylus Salaris beskrivs här.
För att värna Ätranlaxen är behovet av en förvaltningsplan och rätt bevarandeåtgärder akut. Befintliga lekområden ex i N2000 området vid Ätrafors och uppströms Lia måste göras tillgängliga. Möjligheter finns att öppna områden med en ny, Gyrodactylusfri laxproduktion!
Det skulle förmera värdet av insatta åtgärder med kalkning (>150 miljoner kronor) och Hertingprojektet (ca 40 miljoner kronor). Ett gott laxfiske och god ekologisk status är dessutom bra för en levande landsbygd och för laxens landskap Halland!
Falkenbergs kommun är redan på rätt väg genom den av kommunfullmäktige 2011 antagna planen där dessa ekosystemtjänster skall värnas. Viktigt att vi väljer de politiker som bäst följer den redan beslutade planen!
Läs mer från planen här, Plan för den ekologiska hållbarheten i Falkenberg