Torrlagda musslor

2017-11-23 till 24. Boende vid Ätraforsdammen rapporterar att dammen snabbt sänktes och stora strandområden torrlades. En myckenhet av små, gulaktiga musslor blottlades. Det var hundratals musslor i en stor bank i en grund vik. Man kunde inte promenera där utan att trampa i musslorna. När redaktören för naturnytt besökte dammen 2017-11-25 kl 10:00 höll vattnet på att stiga så snabbt att det kunde noteras med blotta ögat. Det låg en isskorpa i strandzonen då det varit minusgrader under natten.

Enstaka små musslor låg på stöveldjupt vatten i strandlinjen. Två hägrar provianterade och plockade en bit bort och det var troligen strandsatta musslor på deras meny.
Musselfynden dokumenterades. I Ätran finns fem arter av stormusslor. Äkta målarmussla har sydöstlig utbredning men har nyligen upptäckts på svenska västkusten. Dessa kan möjligen ha varit äkta målarmussla (Unio pictorum) som förekommer relativt sällsynt på svenska västkusten. I “Guide till Sveriges stormusslor” kan man läsa: “Korttidsreglering av vattendrag, där bl.a. torrläggning kan förekomma, utgör ett allvarligt hot”.

Extra: Musselexpert Per Ingvarsson 2017-11-26: “Det är äkta målarmussla på bilden. Den ligger som NT på den nationella hotartslistan.  Är det frost så dör de (vid torrläggning). Finns glest på ställen i Viskan och i Suseån där den rensats bort genom sk dikes/årensningsföretag. Ätran är kärnområdet på västkusten och troligen det rikaste beståndet i Sverige.