2017-11-21 Ålplan Ätran höll i går årsmöte i Varbergs Energis lokaler på Ryaverken i Borås. Kraftbolagen kunde redovisa att 10,3 kg engelska ålyngel satts ut i år inom Ätrans avrinningsområde till en kostnad av ca 85 000 kronor. Det motsvarar 14 468 st ålyngel som fördelas enligt en särskild utsättningsplan inom området.
Länsstyrelsen i Halland har ett uppdrag att se över utsättningsplanen. För att minska dödligheten diskuterades att inte sätta några yngel uppströms tredje kraftverket. (se om effekter nedan)
Vid Hertings kraftverk kan ålen sedan åtgärder 2013 vandra obehindrat uppströms (glasål) och nedströms (silverål) på sin lekvandring. Elfiskeundersökningar visar att den restaurerade Hertingforsen, där det nu släpps en minimitappning, är uppväxtområde för ca 3000 pigmenterade ålyngel, som använder denna typ av laxbiotoper (syrerik, näringsrik) för sin tidiga uppväxt. Ätraforsen uppströms är torrlagd och kan inte fungera som uppväxtområde.
Vid Ätrafors pågår försök med ålvandring och i år har tre ålyngelledare testats. Silverålen fångas i kassar vid ett lutande galler där överlevnaden kraftigt förbättrats jämfört med tidigare. I år hade i slutet av oktober fångats 268 ålar som sedan släpps nedanför kraftverket. En ”ålanatt” den 27 oktober fångades 66 ålar i kassarna. Dessa ålar härrör från utsatta ålar fångade i England.
Vid Yngeredsfors är det definitivt stopp för ålynglen som inte kan vandra vidare i systemet. Åtgärder för utvandring är inte vidtagna vid Skåpanäs-Skogsforsen-Bällforsen och Yngeredsforsens kraftverk. Om man som brukligt för utvandring räknar en förlust på 70% per vart och ett av dessa kraftverk skulle 33 086 blankålar behöva komma till Skåpanäs för att ge 268 blankålar i kassarna vid Ätrafors då endast 0,81% är kvar efter kraftverkspassagerna.
I Ätran har vi således mycket arbete kvar för att uppfylla Europeiska Gemenskapens elva år gamla ålförordning som kräver att uppvandringen skall vara opåverkad och av de ålar som tillväxt i 10-20 år skall minst 40% av ålarna kunna vandra ut till sina lekområden i Sargassohavet!
Ålfakta: EU beslutade 2007 om en rådsförordning (EG) nr 1100/2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål. Förordningen kräver att varje medlemsstat upprättar en eller flera förvaltningsplaner. Målet för varje medlemsstats förvaltningsplan(er) för ål ska vara att minska den mänskligt orsakade dödligheten av ål så att minst 40 % av biomassan av blankål med stor sannolikhet tar sig ut till havet, i förhållande till den utvandring som skulle ha funnits om inte antropogena faktorer hade påverkat det historiska beståndet.