Nya laxbron klar

2017-02-07 Laxbron nedströms Hertingforsen har fått en betydande “ansiktslyftning”. En eloge till kommunen. Bron blir en plats där fiskarena tryggt kan vänta på de laxar som skall leka i Hertingforsen och flanörer kan vandra över Ätrans brusande vatten. 

Brons nya balkar vilar på förhöjda pelare. Bron har breddats och försetts med räfflade, halksäkra brädor. Bänkar och bord har byggts där man kan sitta och vila och ta en fika. Ergonomin är kanske lite “bakvänd” men allt kan ju förbättras när man testat funktionen ett tag. Den nya laxbron ger ett stabilt intryck och känns mycket säkrare än den gamla bron. Grattis alla laxfiskare och flanörer till den nya bron över Ätran! Ny har vi broar vid E6, gamla E6, Herting, Laxbron, Fajansbron, Tullbron och Söderbron. Och så Garvarforsen som upplevs bäst utan bro.

“Kungastigen” runt Hertingforsen har fått ett lyft. Man kan inte längre gå i Kungens fotspår över Laxbron, men man kan säga att renoveringen skett “för Falkenberg i tiden”. Eftersom Falkenberg nu för första gången i sommar får besök av en delegation från världens ledande nationer med Atlantlax! USA, Canada, Ryssland, Danmark, Grönland, Färöarna, Norge och ett flertal EU-länder med Atlantkust. Man kan säga att bron är designad för att denna “tunga” delegation skall känna sig väl mottagen i Laxkommunen!

Läs mer om kommunens brobygge här.

Guidningarna vid Hertingforsen lyfts till en ny nivå.
Läs mer här.

Ordet är fritt HN Fin Laxbro Läs mer här
HN 2017-03-31 Arenabygget 20 miljoner billigare än beräknat
HN 2017-04-06 Vallarna får 4 miljoner
Snart har turen kommit till laxakvarium – laxens hus.

Kommunstyrelsens Ärende 1984:  Begäran att kommunen uppför ett laxakvarium på Vallarna vid Laxbron. 351/84.
Diarieplan:  Sport, bad, friluftsliv, anslag, föreningar – 38.
Se förslaget genom att klicka på ritningen nedan.

Förslag till Laxakvarium vid Laxbron i Falkenberg

Lönsamt vattenrike:
De senaste fem åren har Naturum Vattenriket i Kristianstad tagit emot över 100 000 besökare årligen och enbart av turisterna som hade biosfärområdet som huvudmål genereras 31 miljoner kronor per år. Det visar en ny kartläggning av Handelns utredningsinstitut (HUI). Läs mer här.