Hertingprojektet i Ecological Engeneering

2017-02-27 Hertingprojektet har nu publicerats i den ansedda tidskriften Ecological Engeneering.

Det är viktigt att resultaten från Hertingprojektet sprids så att man både nationellt och internationellt kan använda sig av bästa möjliga teknik (BMT) för att restaurera och återställa fiskens fria vandring. Hertingprojektet är ett sällsynt gott exempel på ett projekt där fiskens uppströms vandringar i Ätran och nedströms vandringar till havet förbättrats på ett avgörande sätt. Dessutom har Ätrans gamla åfåra fått nytt liv vilket är av stor betydelse för forsens ekosystem.

Artikelns sammanfattning säger att öppna vattenvägar är en förutsättning för vandrande fisk- och djurarter. Det är känt att kraftverksdammar förknippas med dödlighet, fördröjning och misslyckad vandring för migrerande fiskarter.

Vidare sägs att Hertingdammen i södra Sverige var utrustad med en teknisk fiskväg (fisktrappa) för uppvandring och en bristfällig nedvandring, vilket ersatts med att öppna den gamla, naturliga åfåran för fiskvandring  och ett snedställt galler som leder nedvandrande fisk till en vattenväg förbi kraftverket.

Dessa lösningar har lett till förbättringar för samtliga undersökta fiskarter. Tidigare hindrades laxens uppvandring vid låga temperaturer, var sämre nattetid och honorna hindrades mer än hanarna i sin vandring. Nu vandrar laxen utan fördröjning, bättre vid låga temperaturer, bättre nattetid, och honorna har lättare för att passera uppströms. Den utlekta laxen och smolten hade tidigare  stora förluster förbi kraftverket på sin väg mot havet. Nu kan dessa viktiga fiskar vandra i det närmaste ostört ut till sina uppväxtområden i Atlanten och ge ett starkt laxbestånd. 

Dessa åtgärder och undersökningar visar vilka stora möjligheter som finns med att förbättra situationen för våra vandringsfiskar med tillgängliga tekniska lösningar i allmänhet och i Hallandsåarna i synnerhet!

Läs mer på hemsidan för Karlstads Universitet här.