Skövling av Rolfsålaxens barnkammare

Skyddszonen kring Fälån har avverkats. Länsstyrelsen i Halland har besiktigat och menar att en viss beskuggning av vattendraget kvarstår då en del träd och sly fanns kvar längs kanten.

Fälån är lek- och uppväxtområde för den storvuxna laxstammen i Rolfsån mellan Lygnern och Kungsbackafjorden. Laxen i Rolfsån har Natura 2000 värde dvs är internationellt bevarandevärd.

Skyddszonen är viktig då den ger skugga och lägre vattentemperatur med syrerikt vatten, mera insekter och driftfauna till fisken och stabiliserar åkanten med mindre erosion och näringsläckage.  Detta påverkar fiskens uppväxtmiljö positivt och ökar produktionen av laxfisk och ål i Fälån och Rolfsån nedströms .

Enligt lagstiftningen skall tillstånd sökas hos Länsstyrelsen för åtgärder som kan påverka miljön i ett N 2000 område. Tillstånd hade inte sökts för avverkningen i Fälån och händelsen anmäldes i våras.

Länsstyrelsen i Halland beslutade 2016-08-30 att avverkningen av hela skyddszonen med buskar och ca 20-åriga träd (se bild)  “inte inneburit en irreversibel förändring av naturmiljön på platsen. Ärendet bör därför avslutas utan ytterligare tillsynsåtgärd.” “en del träd och mindre sly fanns kvar längs kanten, viss beskuggning av vattendraget kvarstår därmed”.

Denna tolkning av bilden och lagstiftningen där länsstyrelsens beslut inte tar hänsyn till orsakad förändring i naturmiljön och påverkan på områdets Natura 2000 värde i form av produktion av laxfisk torde vara ganska unik. Kanske har Länsstyrelsen förväxlat foton eller besökt en annan plats?
Läs Länsstyrelsen i Hallands beslut här.

Länsstyrelsen i Västra Götaland arbetar med Rolfsåprojektet där över 5 miljoner kronor satsas på fria vandringsvägar  och att återställa uppväxtområden för den unika Rolfsålaxen i hela vattensystemet, även uppströms sjön Lygnern.
Läs mer om projektet här.