Ätrans första lax ger hopp

2025-03-13 i går simmade årets första lax upp i Ätran för att vara på plats till höstens lek. Detta är ett välkommet vårtecken som ger hopp om ökad laxuppgång i Halland. Det våras för laxen!

Fiskvandringen vid Hertingforsen registreras i en videokamera som kan ses på nätet. Länsstyrelsen i Halland har gett ut en rapport som visar datan från kameran. Rapporten kan läsas här.

Registreringarna ger ett kvitto på vad som har hänt i Ätran efter det att Hertingdammen revs och ett fisksäkert galler installerades. Laxuppgången ökade direkt med ca 2000 leklaxar från 2000 till 4000 uppvandrande laxar. (vissa år ca 1500).

Vad innebär denna ökade laxproduktion för samhället? Länsstyrelsen har gjort en rapport om Hertingprojektets socioekonomiska värde. Nettonuvärdet beräknar länsstyrelsen till plus 65.3 miljoner kronor efter det att värdet av utebliven energiproduktionen dragits ifrån!

NATURVÅRDSVERKET RAPPORT 6628 visar att svenskarnas totala betalningsvilja år 2004 ligger mellan 213 och 517 miljoner kronor för att öka Vindelälvens laxproduktion med 1000 laxar från 3000 till 4000 laxar. Produktionsbortfallet av energi motsvarar här ungefär 4.5 procent av kraftverkets årliga energiproduktion.

Ett tredje sätt att beräkna värdet av Ätrans laxproduktion är att använda värdet på en lax från finsk lagstiftning Finlex 612/2019. Värdet varierar där mellan 3470 euro (östersjölax) och 7510 euro (insjölax) per lax.

Ätrans produktion av vildlax är den mest betydande av samtliga laxåar på västkusten. Restaurering av västkustens laxåar med borttagande av dammar, åtgärdad korttidsreglering och öppnade torrfåror kan ge tillbaka en förlorad årlig produktion av tiotusentals lekvandrande laxar. Det är relativt lätt att jämföra värdet för minskad energivinst med värdet för ökad biologisk produktion.

Värdet av laxen är betydande. Och värdet av ålen är större!

Värdet av att återställa den tidigare enorma, årliga produktionen av lax, havsöring, havsnejonöga, ål och andra vandringsfiskar skall nu beaktas vid miljöprövningen av vattenkraften. Dessa värden har dock inte sammanställts på samma sätt som Sveriges energiproduktion.

Värdet av energiproduktionen är tillfälligtvis negativt (en kostnad) och kan därför vara lika svårt att beräkna som den biologiska produktionen. Multinationella bolag och investerare tar oftast hand om kraftbolagens omfattande vinster. Vatten för att ge liv åt torrfåror och för att minska korttidsreglering innebär ofta att vi till marginellt sänkta vinster kan vinna stora naturresurser.

Nu är tiden kommen att sätta värde på vattnets förlorade natur och kulturvärden. Ålen har funnits i över 60 miljoner år och nejonögat har funnits längre än dinosaurirerna.

Fiskens värde är en ständigt återkommande, hållbar och nyttig livsmedels- och beredskapsresurs som själv transporterar sig ut i landet vilket sällan omnämns i debatten. Omprövningen av vattenkraften behöver tillföras denna dimension för att en rättvis omprövning skall kunna genomföras.

Hertingprojektet visar vilken kraft laxen har att återkomma när vattenkraften miljöanpassas. Dags att återge vattnen (kungsådra) och fisken (regala fisken) den status som tidigare omhuldat denna resurs.

Det våras för vandringsfisken!