2025-03-17 Sverige står inför en av våra mest genomgripande reformer för att restaurera förlorade miljövärden i alla våra vatten. Reformen är den Nationella planen (NAP) för miljöprövningen av vattenkraften där energimålen skall jämställas med miljömålen. Värdet av vattenkraften är beskrivet medan miljöns värde tillåts bygga på ”en vild gissning”.
Miljöprövningen av vattenkraften innebär att domstolar och myndigheter skall
1. Tillämpa modern miljölagstiftning
2. Jämföra värdet av energi och miljö
Vattenkraftens stora monetära värden framhålls, liksom vattenkraftens stora betydelse för energins reglerförmåga. Bolagen har deklarerat att de är beredda att avsätta max 1,5 TWh eller max 2,3% av elproduktionen till miljöåtgärder.
FORMAS fick år 2022 regeringsuppdraget att utvärdera den svenska ålförvaltningen. Resultatet kom 2024/2025 och visar att vattenkraften var huvudorsaken till att Sveriges ålproduktion fortsätter att minska även efter det att Ålförordningen infördes 2007. År 2023 var mängden glasålar som kom till svenska kusten bara 0,4 procent jämfört med åren 1960–1979.
Aktuell lagstiftning dvs. Vattendirektivet och Ålförordningen säger att vi skall uppnå god ekologisk status samt att minst 40% av den ursprungliga ålproduktionen från inlandsvattnen skall nå havet. Vattenkraften bryter i dag mot lagen när över 99% av ålen omkommer eller hindras av vattenkraftens galler, turbiner och dammar. Sverige har 2024-12-16 fått ett överträdelsebeslut från EU-kommissionen för att vi tillämpar 1918–1978 års lag och inte följer EU:s ramdirektiv för vatten.
Energiintresset kan inte ensidigt bestämma att endast 2,3% av den ursprungliga elproduktionen skall bidra till miljöåtgärder. Enligt EU-parlamentets beslut om restaurering av natur skall medlemsstaterna restaurera minst 25 000 km vattendrag till fritt strömmande vatten senast år 2030.
FORMAS gav 2024/25 inte någon värdering om Sverige uppnått lagens 40%-krav då det inte ingick i regeringens uppdrag. Statens Lantbruksuniversitet har gjort fem (2012, 2015, 2018,2021 och 2024) utvärderingar om Sveriges ålförvaltning. SLU:s ledande ålforskare rapporterar 300 ton per år som ursprunglig svensk ålproduktion och måttstock för att följa lagen.
SVT Uppdrag Granskning frågar forskaren om siffran, och han svarar att ”det är bara en vild gissning”. Sanningen är snarare den att siffran är en manipulativ underskattning. Sveriges årliga produktion av ål var över 100 gånger så stor som den rapporterade till EU. Lagkravet minskades på detta sätt till mindre än en hundradel.
Vattnen i södra Sverige innehar ofta stora miljö- och naturvärden. Ett exempel är Ätran som har Sveriges största produktion av vild Atlantlax och havsnejonöga samt riklig produktion av ål. I södra Sverige finns dessutom merparten av alla de ca tusen torrfåror som vattenkraften orsakar, se ingressbild på Ätrans huvudfåra. Vattnen i södra Sverige betyder lite för vattenkraftens reglerbidrag (se fig. 15 nedan) men har ett stort miljövärde vid restaureringsåtgärder.
Sveriges fiskevattenägare har drabbats av stora, okompenserade förluster p.g.a. utebliven produktion av ett trettiotal arter av vandringsfisk. Krisberedskapen för livsmedel har påtagligt försämrats när den årligen producerade vandringsfisken utestängts. Finlands lagstiftning Finlex 612/2019 värderar en ål till 3510 euro och en lax till 3 470 till 7510 euro. Årligen producerades tiotals miljoner ålar från Sveriges inlandsvatten. Restaurering kan återskapa dessa förlorade värden. Fiskevattenägarnas förlust rör sig om årliga mångmiljardbelopp.
Den biologiska mångfalden är akut hotad i Sveriges inlandsvatten. Vattenkraftens miljöprövning behöver påbörjas snarast. För att miljöprövningen skall vara värt namnet måste domstolar och myndigheter ha tillgång till både miljövärde och energivärde.
Miljövärdet får inte som i dag bygga på vilda gissningar utan behöver vara väl underbyggt när vattenkraftens miljöprövning startar. Prövningen skall dessutom följa aktuell svensk och internationell lag. Sveriges miljö behöver värderas och restaureras för att förvaltas till kommande generationer.
