2025-01-10 Vattenkraftens tillstånd att döda Ätrans fiskar och köra dem till tippen ifrågasätts nu av EU-kommissionen som har inlett ett överträdelseärende i frågan mot Sverige.
EU-kommissionen vidtar rättsliga åtgärder mot de medlemsländer som inte fullgör sina skyldigheter enligt EU-rätten i regelbundna paket med överträdelsebeslut. Kommissionen har beslutat att inleda ett överträdelseförfarande genom att skicka en formell underrättelse till Sverige (INFR(2024)2236) för underlåtelse att uppfylla sina skyldigheter enligt ramdirektivet för vatten (direktiv 2000/60/EG).
Enligt direktivet ska medlemsländerna inrätta ett åtgärdsprogram för varje avrinningsdistrikt för att säkerställa god status för europeiska vattenförekomster, såsom floder och sjöar. Kommissionen pekar särskilt på att majoriteten av Sveriges vattenkraftsdammar drivs på grundval av tillstånd från mellan 1918 och 1978 och har negativa effekter på flodernas biologiska mångfald.
Ätran har kommit att bli ett varnande exempel på hur fel det kan gå när gammal lagstiftning används så att den ger ”licence to kill” istället för att skydda naturresurserna så som det var tänkt. Redan 2006 visade Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt bilder på högar av döda ålar från Ätran.
SVTs ”Uppdrag granskning” och ”Fiskarnas rike” har från 2021 och framåt visat flera programinslag med döende ålar och laxar vid Ätrans kraftverk. Hur kommer det sig att detta dödande fått fortgå under decennier och fortfarande pågår 2025?
Ålplaner har upprättats i flera vattendrag. Ålplan Ätran gäller enligt länsstyrelsen i Halland för Ätran. Enligt stadgarnas §2 är kraftbolagen befriade från gällande vattendomar om fiskens fria vandring mot att de bekostar omflyttning av ett fåtal ålyngel. Varken Havs- och Vattenmyndigeten eller Länsstyrelsen har dock rådighet att ändra i gällande vattendomar och därmed tillåta utestängande av naturlig vandring av ålyngel och pågående slakt av lekvandrande ål.
Omflyttning av ålyngel anses inte längre vara en åtgärd som påverkar ålbeståndet positivt. Omflyttning av importerade ålyngel förbjöds i Sverige 2024.
Utvandringen av blankål från Ätran har minskat från över 100 000 till ca 5 000 år 2010. Utvandringen fortsätter att minska och räkningen vid Ätrafors visar att nu är utvandringen där mindre än 200 blankålar per år. Enligt ålförordningen skall 40% av den ursprungliga produktionen av blankål räddas. FORMAS internationella utvärdering 2025 av svensk ålförvaltning visar att vattenkraften är främsta orsaken till ålens kollaps i Sverige. Ålen minskar inte bara i Ätran utan i alla svenska vattendrag.
Vattendomarna i Ätran bygger också på föråldrad lagstiftninig, därför är det positivt att EU-kommissionen nu uppmärksammar detta i ett överträdelsebeslut. Ätran nedströms Ätrafors vattenkraftverk är N2000 område bl.a. på grund av riklig förekomst av atlantlax. Laxens överlevnad har minskat från 70 000 smolt till 9 000 smolt på grund av korttidsreglering. Tillsynsmyndigheten säger att kraftbolaget har tillstånd till korttidsreglering varför de inte kan agera.
Torrfåran nedströms Ätrafors är N2000 område. Kraftbolaget torrlägger området med jämna mellanrum vilket innebär att uppvandrande lekfisk dör. N2000 området fungerar inte längre som reproduktionsområde för den genetiskt unika Ätranlaxen. Länsstyrelsen säger att de inte kan agera eftersom kraftbolaget har ett gammalt tillstånd att torrlägga N2000 området.
Vattenkraften har under lång tid orsakat omfattande fiskdöd i Ätran. Därför är det mycket välkommet att EU-kommissionen nu inlett ett överträdelseförfarande mot Sveriges tillämpning av ramdirektivet för vatten (direktiv 2000/60/EG).
Sverige bryter inte bara mot ramdirektivet för vatten utan även mot
1. RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål
2. Rådets direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter då Ätran ingår i gemenskapens skydd av Europas biologiska mångfald (Natura 2000).