Krafttag behövs för att rädda lax och ål

2024-11-05 Vattenkraftens miljöskador har traditionellt åtgärdats med odling av laxyngel och omflyttning av ålyngel. Tanken var god men resultatet blev att de tidigare starka bestånden av lax och ål försvagades ytterligare. Samtidigt gör vattenkraften miljardvinster.

Det går inte att ersätta den naturliga fiskens vandringsmöjligheter och uppväxtområden genom konstgjord odling eller påtvingad omflyttning av fiskar från ett område till ett annat. Det leder till artens undergång. Låt oss ta Ätran som exempel. Ätran var tidigare ett rikt produktionsområde och hemvist för hundratusentals laxar och ålar.

Vi börjar med laxen. När Ätrafors kraftverk byggdes i Ätran beräknade Länsstyrelsen att smoltproduktionen på grund av torrläggning och reglering minskade från ca 70 000 till ca 9 000 smolt årligen. Som kompensation för denna förlust skulle kraftbolaget odla och sätta ut 1 200 ätransmolt årligen. Avelsfisken fångades i Ätran och fisken odlades på laxodlingen i Laholm. Uttaget av avelsfisk gav ett kraftigt överskott av laxyngel. Kraftbolaget sålde överskottet till bl.a. Danmark och Tyskland. Resterande 1200 sattes ut i Ätran.

Odlingens fiskar var smittade med laxparasiten som då överfördes till Ätran. Vildlaxen blev sjuk och laxproduktionen i Ätran minskade med ca 80%. Sammantaget resulterade verksamheten i en årlig förlust av 61 000 smolt plus förluster vid uttaget av leklax plus en betydande årlig förlust vid överföring av laxparasiten. Åtgärden var en ”björntjänst” då betydligt fler laxar dog i Ätran än vad som tillfördes.

Ålen drabbades ännu hårdare än laxen vid byggnation av vattenkraften. I Lagan insamlade kraftbolaget årligen på 1930-talet drygt en miljon ålyngel. Elforsk säger att 20% av dessa blir vuxna utvandrande ålar, vilket innebär att minst 200 000 vuxna ålar årligen utvandrade från de större halländska åarna. Därför fick många dammar vattendomar att hålla ålyngelledare.

I Ätran bildades på 1980-talet ”Ålplan Ätran” som utan rådighet befriade kraftbolagen från denna skyldighet. Som kompensation skulle ett trettiotal dammägare årligen sätta ut ålyngel i Ätran för tillsammans 45 612 kronor i 1998 års penningvärde. Liksom för laxen kompenserades endast en bråkdel av de förlorade fiskarna. Skador för miljoner ersattes med tusenlappar.

Ålynglen som sattes ut omflyttades från England eller Frankrike och hölls före utsättning i svenska vatten i karantän i Helsingborg. Tyvärr drabbades karantänen av sjukdomar 2017 och 2024 och sammanlagt destruerades 4,7 miljoner ålyngel. Dessutom kvarhölls årligen miljontals ålyngel i odlingen och matades upp till 140 ton ål som tillreddes för mänsklig konsumtion.

Naturnytt har vid flera tillfällen rapporterat om sjuka ålyngel i Ätran. Uppgifterna belades av kammarrätten i Stockholm med sekretess. Men 2024 rapporterar myndigheterna att ålynglen dels drabbats av ålvirus men också av det fruktade laxviruset IPN. Hur detta påverkat Ätrans vilda bestånd av lax och ål är okänt. Allvaret understryks när all utsättning av ålyngel i Ätran stoppades av HaV 2024.

Fisksäkra galler saknas vid alla kraftverk i Ätran utom Herting. Det innebär att alla vuxna ålar som försöker ta sig förbi vattenkraftverken ut till Sargassohavet för att leka dör. Uniper deltar frivilligt i ”Krafttag ål” och samlar årligen in vandrande ålar vid Ätrafors. Det rör sig årligen om totalt 178 insamlade blankålar. (medelvärde under 9 år). Detta är inte krafttag utan ”en droppe i havet” jämfört med en flod av döda ålar.

Kraftbolagens otillräckliga kompensationsåtgärder har inneburit allvarlig skada på naturen. Vattenkraften har inte tagit det miljöansvar som industrin generellt brukar ta enligt PPP. Unipers rörelseresultat (EBIT) för 2023 var ca 75 miljarder och inkomsten ca 52 miljarder kronor. Resurser saknas inte för att ta ansvar för miljön.

Vattenkraften i Sverige skall nu genomgå en modern miljöprövning. Om laxen och ålen får fria vandringsvägar och restaurerade habitat enligt ålförordningen och habitatdirektivet, kommer de snabbt att återkomma och öka produktionen. Med oförändrade förhållanden vid kraftverken fortsätter fiskbestånden att gå mot total utrotning och kollaps. Sverige riskerar dryga böter för brott mot EU:s förordningar.

Den naturliga produktionen av ål i våra sötvatten försvinner inom några år om inte vattenkraften kan ordna fria vandringsvägar.