2024-11-03 Uniper testade i tisdags dammsäkerheten vid Ätraforsdammen. Testen innebar bl.a. att över 100 kubikmeter vatten i sekunden släpptes genom dammluckorna till Ätrans gamla, naturliga åfåra.
Många var det som samlades vid påsläppet av vatten för att bevittna detta historiska ögonblick. En familj från sydliga Trelleborg var särskilt imponerade av denna del av den halländska naturen. ”Tänk att ni har sådana vattenfall här i Halland!”
Olle Runnérus, dammtekniskt sakkunnig på Kraftverksgrupp Söder vid Uniper/Sydkraft Hydropower AB var på plats och informerade förtjänstfullt alla tillresta och nyfikna om hur testet genomfördes. En ny Förordning (2014:214) om dammsäkerhet kräver att konsekvenserna av ett dammhaveri utreds. Uniper och deras underentreprenörer dokumenterade med drönare och mätutrustning bl.a. vattennivåerna i forsen och nedströms vid växelvis öppning av de olika dammluckorna.
Även TV4:as reporter Johan Håkansson var på plats med fotograf och dokumenterade denna händelse. Dammsäkerhet är ju ett brinnande aktuellt ämne i dessa tider av översvämningar i Norge och Europa. Både Unipers sakkunnige och Falkenbergs kommuns ordförande för Miljö- och Hälsa intervjuades. Länsstyrelsen i Hallands län, som är tillsynsmyndighet för verksamheten, hade denna dag valt att prioritera andra arbetsuppgifter.
Testet pågick endast under några timmar. Varje ”vattenspill” innebär minskade intäkter för kraftbolaget. Efter testet stängdes dammluckorna och Ätrans naturliga åfåra som är Natura 2000 område återgick till torrläggning. Frågan om minimitappning för att värna om miljön i N2000 området ställdes. Uniper hänvisade till sin miljöavdelning och Länsstyrelsen som inte var närvarande vid dagens säkerhetstest.
Testet av hur vattennivåerna nedströms påverkas av successiva vattenpåsläpp är mycket användbara vid kommande miljöprövning av Ätrafors vattendom. Detta Natura 2000 område har nämligen tidigare producerat tiotusentals laxyngel.
Falkenbergs kommun (FEAB) har vattendom på att nedströms släppa en minimitappning på 11 kubikmeter i sekunden i den tidigare torrlagda Hertingforsen. Här produceras nu årligen ca 30 000 laxyngel.
Forssträckan vid Ätrafors (tidigare Rävigeforsen) är ett större område med större potential för produktion av lax. Ätrafors kraftverk har i dag en vattendom på att släppa minst 7 kubikmeter i sekunden eller lägst tillrinningen. Detta harmonierar inte med kommunens vattendom nedströms.
Ätrafors nedströms vägbron vid vattensläppet 2024-10-29. Vattendomen som gäller i dag tillåter torrläggning av forsen. Detta harmonierar dåligt med att det är ett internationellt beslutat område för artskydd enligt Natura 2000.