2024-10-17 Sverige har beslutat att vi skall ha adaptiv och ekosystembaserad skötsel av våra naturtillgångar och bestånd av vilda djur. Därför finns förvaltningsplaner för ål och älg.
TV 4:as Kalla Fakta rapporterar att skogsbolagens toppstyrning av jaktkvotena är ”snudd på diktatur” och att älgbestånden därför står på randen till rödlistning. Landsbygdsministern reagerar och kallar nu till sig båda parterna för att få till en lösning.
TV 2:s Uppdrag granskning har tidigare rapporterat att ålbestånden redan är akut hotade och snart kommer att vara utrotade om inte Sveriges ålförvaltning ändras. Regeringen har sedan dess upprepade gånger pausat miljöprövningen av vattenkraften.
Länen är indelade i älgförvaltningsområden och fiskevårdsområden för att förvalta resurserna. En älg väger 200–500 kg och det finns 200 000 älgar. De väger tillsammans 40 000 ton till 100 000 ton varav 55% är slaktvikt. En ål väger ca 1 kg och det fanns enligt danska och svenska forskare 33–72 miljoner ålar som årligen vandrade från Sveriges inlandsvatten mot Sargassohavet. De vägde tillsammans 33 000 till 72 000 ton varav 90 % är slaktvikt.
Älgresursen påverkar våra skogar och ålresursen påverkar våra sjöar och vattendrag. Båda resurserna är viktiga för landsbygdsutvekling och som livsmedelstillgång i kristider. Älgen och ålen är således centrala arter vid skötsel av Sveriges skogar, sjöar och vattendrag. Men där slutar alla likheter mellan älgförvaltning och ålförvaltning.
Älgförvaltningen innebär att en systematisk observation av älgstammarna utförs årligen. Älgstammen ska hålla hög kvalitet. Detta innebär att den ska bestå av djur med lämplig köns- och åldersfördelning samt hög kroppsvikt, vilket ger hög reproduktion. Motståndskraften mot sjukdomar ska vara stor. Älgfövaltningsgrupperna ska genom dialog med markägare, jägare och myndigheter verka för att inventeringar genomförs för att uppskatta älgstammens storlek och sammansättning.
Sveriges ålförvaltning sker under ytan och saknar helt den organisation och medbestämmande som präglar älgförvaltningen. Fisket är fritt uppströms tredje vandringshindret eftersom ingen ål bedöms kunna ta sig levande ut till havet förbi alla kraftverk. Det är alltså inte fisket som är problemet. Kraftbolagen utför ”frivilliga” åtgärder kallade ”Krafttag ål”. Fiskevårdsområden, fiskerättsägare och naturvänner deltar inte i besluten. Inga krav ställs på ålbeståndens och åtgärdernas kvalité och kvantitet.
Kraftbolagen själva bestämmer via ”Krafttag ål” vilka frivilliga åtgärder som skall vidtas. Bolagens representanter är de enda som ingår i styrelsen förÅlplan Ätran medan myndigheter och fiskerättsägare hålls utanför. Enligt Ålplan Ätran är bolagen befriade från åtgärder för ålens fria vandring om de omflyttar ålyngel från England. HaV beslutade 2024 att stoppa denna omflyttning av ålyngel på grund av att ålynglen var sjuka och även riskerade att smitta vilda laxbestånd.
Ålförvaltningen i Sverige och Ätran har sedan vattenkraftens införande inte fungerat demokratiskt. I och med att kraftbolagens enda åtagande att omflytta ålyngel upphört i Sverige 2024 så gäller inte längre ”Ålplan Ätran”. Sveriges ålförvaltning är inte bara odemokratisk utan avviker även från RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål. Enligt artikel 2 punkt 4 : ”Målet för varje förvaltningsplan för ål skall vara att minska den antropogena mortaliteten så att minst 40 % av biomassan av blankål med stor sannolikhet tar sig ut i havet, i förhållande till den bästa uppskattningen av utvandring som skulle ha funnits om inte antropogena faktorer hade påverkat beståndet”.
Enda sättet för Sverige att följa EG förordningen är att upprätta fria vandringsvägar för ålen. Detta arbete har inte påbörjats trots att det är 17 år sedan EU-förordningens ikraftträdande. Sverige riskerar inte bara ålens existens utan även dryga böter för brott mot förordningen.
2024-10-12 Ingressbild: Döda ålhonor vid vattenkraftverk i Ätran. Omflyttning av ålyngel är stoppad och blankålen dör vid kraftverken. Sveriges ålförvaltning orsakar att ålen försvinner från svenska vatten.