2024-10-07 Havs- och vattenmyndigheten arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av hav, sjöar, vattendrag och fiskeresurserna. Förvaltningen har sin utgångspunkt i regeringsuppdrag från 2015 om hur den nationella förvaltningen av lax och öring bör utformas och utvecklas. Inriktningen på förvaltningen är enligt regeringsuppdraget:
• Ekosystembaserad och beståndsspecifik förvaltning
• Mängden lax och öring som återvandrar till svenska kustområden och älvar ska öka
• Naturliga bestånd bevaras och återuppbyggs
• Återetablering i vattenområden där lax och öring försvunnit
• Beståndens storlek och andra kvalitetsaspekter på bestånden ska ge goda förutsättningar för fiske
SLU Aqua reports 2015:19 ”Effekter av fångstbegränsningar på spöfiskad lax på Västkusten” föreslår att om det råder brist på lekfisk kan införande av maximimått få betydande effekt på produktionen.
Hav tar fokus på ändring av föreskrifterna (FIFS 2004:37) om sportfiske i sötvattensområdena. Hav föreslår förbud att landa vild lax (lax med fettfena) i Lagan, Nissan samt Göta älvs huvudfåra. Förbud föreslås även för sportfiske efter lax i 14 vattendrag med nedsatt reproduktionsförmåga dvs Bäveån, Enningdalsälven, Fylleån, Genevadsån, Göta Älv, Kungsbackaån, Rolfsån, Rönne å, Suseån, Törlan, Viskan och Ätran.
Översyn av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) om nätfiske efter lax i Skagerrak, Kattegatt skjuts på framtiden liksom vattenkraftens miljöprövning för att återuppbygga skadade, naturliga laxbestånd.
Länsstyrelsen i Halland informerar om vad som gäller för allmänhetens nätfiske i Laholmsbukten:
Lovlig fisketid är den 1/5–30/9 inom 3 meters gränsen.
Nät i dessa områden får endast stå ute från kl. 16.00 till kl. 10.00 efterföljande dag. Sammanlagt 180 m per person per tillfälle.
Flera personer som är närvarande vid både sättning och vittjning av redskap får hjälpas åt med dessa. Redskap som används av fritidsfiskare ska dessutom vara märkta med stora bokstaven F
Det kustnära nätfisket tar urskiljningslöst fisk från blandbestånd. Små bestånd och bestånd med nedsatt reproduktionsförmåga drabbas. Fångsterna rapporteras ej varför mörkertalet är stort. Sverige rapporterar till NASCO att inget svenskt fiske på blandbestånd förekommer! Trots att ett omfattande kustnära nätfiske är allmänt tillåtet.
Lax- och öring har försvunnit från områden som torrlagts av vattenkraften. Fria vandringsvägar och vatten istället för torrläggning skulle innebära ett stort lyft för Hallands landskapsdjur laxen. Det ingår också i Havs regeringsuppdrag att återetablera laxbestånden i vattendrag där de försvunnit. Vi väntar nu på att HaV skall ta krafttag för att utföra denna del av sitt regeringsuppdrag.
Bilderna visar torrlagda laxlekområden på ca 1,5 km nedströms Yngeredsforsdammen i Ätran. Enbart i Götaland finns 366 torrfåror där tidigare fiskproduktion upphört. Havs- och vattenmyndigheten har missat den viktigaste delen av regeringsuppdraget när man enbart fokuserar på sportfisket vilket inte kommer att återställa laxens förlorade livsmiljöer. Vattenkraften behöver miljöanpassas!
För att återuppbygga de förlorade laxbestånden behöver alla ta ett gemensamt ansvar. Det primära är att laxen har tillgång till lämpliga uppväxtmiljöer för att vi skall ha ett naturlaxbestånd att förvalta.