Seminarium om den hotade atlantlaxen

2024-09-24 Kattegatts kustvattenråd och Länsstyrelsen i Halland bjuder i morgon (kl 13-16) in till information och dialog om det bekymmersamma läget för laxen. 2024 är första året med fiskeförbud i våra åar på grund av svaga laxbestånd. Mindre än 5% av vildlaxen återstår.

Hur vi gemensamt kan jobba vidare för att stärka beståndet av atlantlax.

  1. ”Kan Miljön Vänta”? Svaret är nej, ”Konsekventa Miljölagar för Vatten” behöver snarast införas där fiskens fria vandring hindras. Fisken behöver återfå sina förlorade habitat.
  2. Atlantlaxens habitat skyddas av N2000 som är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. Åtgärder skall vidtas så att inga verksamheter i anslutning till N2000 påverkar värdet av laxen negativt som ex. dämning eller reglering. I Ätran påverkas N2000 området för laxen genom nolltappning (Högvadsån), torrläggning (huvudfåran) och korttidsreglering (Ätrafors) som årligen dödar 61 000 smolt. Huvudfårans smoltproduktion reduceras enligt Länsstyrelsen till 9000 smolt årligen av denna verksamhet.
  3. Miljömålen Levande sjöar och vattendrag och Biologisk mångfald behöver stärkas, inte försvagas.
  4. Kraftigt Modifierade Vatten KMV är en chimär som blir en falsk förevändning för att inte behöva vidta moderna miljöåtgärder. Om man dämmer eller torrlägger ett vatten kan det återställas genom att dammen tas bort och torrfåran vattenbegjuts. Strax återkommer då tidigare biologisk mångfald i form av bottendjur, vandringsfiskar, fåglar och utter. Hertingprojektet är ett utmärkt exempel på detta. I Sverige finns över 10 000 dammar. 972 torrfåror har identifierats varav de flesta (366) är belägna i Götaland. Merparten av dessa går lätt att återställa varför de inte skall klassas som kraftigt, fysiskt modifierade. (KMV)
  5. Inför NAP behöver värdet av naturresursen fastställas. Ingångsvärdet måste vara relevant. Ätrans värde anges till 0,3-0,4 och Nissans värde anges till 0,5 på en skala från 0-1. Ätrans värde uppströms Ätrafors är inte noll som anges i Länsstyrelsens SÅV. Ålproduktionen från Sveriges inland är inte 300 ton utan i storleksordningen 50 000 ton. Skyddsvärdet av en ål är enligt finska jord- och skogsbruks Ministeriet 3510 euro. Skyddsvärdet av en insjölax är 7510 euro.
  6. Inför NAP behöver omfattningen av nuvarande skada dokumenteras. Hur många fiskar dör av korttidsreglering, torrläggning samt galler och turbindöd. Hur många fiskar samlar kraftbolagen till tippen från sina anläggningar? 2023 noterades 222 döda ålar vid stickprovskontroll vid Ätrafors-Yngeredsfors kraftverk. Tillsynsmyndigheten bör kräva att kraftbolagen som egenkontroll rapporterar denna förlust av fisk.
  7. Smolt-besefällan i Indexälven bör snarast sättas i funktion. Hur ser utvandringen av smolt, besor, ål, majfisk m.fl. ut?
  8. Ålplan Ätran är i stort behov av att snarast revideras.
  9. Åtgärder i Ätrafors och Yngeredsfors har potential att återställa en produktion av vild atlantlax som är lika stor som Sveriges nuvarande produktion av vild atlantlax från alla 24 laxförande vattendrag.
  10. Samarbete bör snarast återupptas med Norge angående forskning på laxparasiten. Kan några av de norska åtgärderna överföras till svenska förhållanden? Kraftbolagen bör ta merparten av det ekonomiska ansvaret eftersom de med kompensationsodlad lax från Laholmsodlingen infört parasiten på västkusten.
  11. Reglering av fisket vänder inte trenden att mindre än en procent av ålbeståndet och mindre än fem procent av laxbeståndet återstår. Det kan endast marginellt minska takten i försvinnandet. Fisket utgör en del av kulturhistorien med laxarvet och ålarvet. Åtgärderna bör därför koncentreras till återställande av fria vandringsvägar och habitat med opåverkad hydromorfologi.

    Harren är utrotad från västkusten. Majfisken och Staksillen står på tur. Ålen och havsnejonögat är akut hotade. Laxen är inte längre inom säkra gränser. Införandet av åtgärder och Konsekventa Miljölagar för Vatten kan inte vänta längre om vi vill rädda dessa fiskarter och lokala bestånd från utrotning. Skall vi bli den sista generationen som fick uppleva vandringsfisken och som inte lämnade över denna naturresurs till kommande generationer. Tiden att rädda vandringsfisken håller på att rinna ut men med rätt åtgärder kan den ännu räddas.