Semesterdag vid forsen

2024-07-18 En helt vanlig semesterdag vid Ätrafors. Husbilar och turister från Tyskland och Nederländerna stannar till och beskådar den vackra forsen. Sehr schön!

Visst är Sveriges sjöar och vattenfall underbart vackra! Vad turisterna inte vet är vad som döljer sig bakom fasaden. Den vackra Rävigeforsen vid Ätrafors kallas också för “Döda fallet”. Eftersom kraftbolaget stänger av allt vatten till forsen större delen av året.

Turisterna älskar också att fiska gädda och gös i våra jungfruliga vatten. Vad de inte ser är att fiskarna nu leds in i kraftverkets turbiner där de går en säker död tillmötes. Det gäller också ålen som är skyddad enligt EU:s ålförordning.

Många fiskar är redan “bortsållade” vid kraftverken uppströms. Vid Yngeredsforsen fastnar fiskarna i intagsgallret och dör innan de kommer in i kraftverkets turbiner. De ruttnande fiskarna körs sedan till tippen av kraftbolagets entreprenörer. Länsstyrelsen känner till fiskdöden men har lagt ned tillsynen i väntan på NAPpen. Vilken är en klen tröst för fisken.

Vill Ni se vad som händer i den “svenska idyllen” klicka på bifogad fil. Men det rekommenderas inte för känsliga personer.

https://ingemar.alenas.se/wp-content/uploads/2024/07/En-alldeles-vanlig-sommardag-2.pdf