2024-04-26. Ätrans forsar och 35 fiskarter är ovärderliga och har ett särskilt internationellt naturvärde N2000, som svårligen kan värderas i kronor och euro. Värdena skyddas bl.a. av lagstiftningen i art- och habitatdirektivet och ålförordningen.
Trots att naturens värden är svåra att värdera i pengar skall vi värdera och jämställa energimål och miljömål på jämbördiga villkor. Kanske är det därför som Finska Jordbruks- och Skogsbruksministeriet tagit fram en monetär värderingsgrund för ett antal fisk- och djurarter. Finlex 614/2019. Där stadgas att värdet av en hotad lax är 7510 euro och en hotad ål värderas till 3510 euro. Värdet för en fisk som är under 25 centimeter lång är tio procent av det angivna värdet. Läs mer här.
Inför den pågående miljöprövningen av vattenkraften i Ätran NAP (nationella planen) arbetar länsstyrelsen med att poängsätta Ätrans naturvärden. Detta arbete kallas SÅV vilket betyder Samlade Åtgärder i Vatten. Till sin hjälp har länsstyrelsen delat in Ätran i olika naturvärdesskikt från 1 till 4 där 1 har högsta poäng för naturvärdet och 4 får noll poäng. Området från Ätrafors till Yngeredsfors har fått lägsta naturvärdet med noll poäng.
Hertingprojektet i Falkenberg visar att det går att åtgärda dammar och torrlagda åfåror. Resultatet har här blivit en ökad produktion med 13 000 naturliga laxsmolt. Enligt Länsstyrelsen dödar Ätrafors kraftverk med korttidsreglering årligen 34 500 natursmolt på sträckan mellan Ätrafors och havet. Nolltappning i döda åfåran vid Ätrafors dödar ytterligare minst 13 000 natursmolt varje år. Döda åfåran nedströms Yngeredsforsdammen reducerar antalet natursmolt med 33 000. Ätraforsdammen överdämmer områden för produktion av ytterligare 121 000 natursmolt.
Totalt orsakar Ätrafors vattenkraftverk ett ”tapp” av ca 200 000 vilda natursmolt. Det är ungefär lika många vilda natursmolt som bedöms produceras av västkustens samtliga 24 atlantlaxåar! Så kommer vi då till den ”omöjliga” frågan att jämföra värdet av energi och miljö. Ätrafors vattenkraftverk producerar årligen 52 GWh vilket motsvarar produktionen i 4 vindkraftverk. Vid ett elpris av 1 krona per KWh blir det årliga värdet 52 miljoner kronor. Ibland är priset högre och ibland lägre. Det händer att priset är noll kronor eller att bolagen får betala för att bli av med energin.
Vad är då värdet av 200 000 vilda natursmolt som motsvarar dagens årliga produktion av Atlantlax i Sverige. Enligt Finlex sätts värdet av en unik laxsmolt till 7510×0,1 euro = 751 euro. Enligt dagens kurs (2024-04-26 11,67 kronor) blir värdet då 2 334 miljoner kronor per år. Enligt Finlex är värdet av en ål 3510 euro. Enligt Ål i Ätran (Olle Calles et.al) producerades årligen 2010 och 2011 ca 5000 ålar i Ätran. Värdet blir då 205 miljoner kronor per år. Då skall betänkas att forskare anser att det endast återstår en procent av den ålproduktion som fanns tidigare innan kraftverken byggdes.
Detta är en exercis med siffror. Men det är uppenbart att man inte kan sätta Ätrans naturvärde uppströms Ätrafors kraftverk till noll. Det är tvärtom så att möjligheterna till restaurering har en enormt stor potential när det gäller ål och lax. Då har vi inte ens nämnt Ätrans övriga 35 fiskarter. Eller de kulturella värden som betingas av en levande Ätradal med en hållbar produktion av övriga naturresurser som kräver ekosystem med en rik biologisk mångfald av fiskar, fåglar och däggdjur.
N2000, NAP och SÅV handlar egentligen om att ta tillvara dessa hållbara naturresurser i Ätran. Tio år efter Hertingforsens invigning minns vi Kung Carl XVI Gustaf:s slutord: “Förhoppningen är att återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott fiske. Jag vill önska lycka till med fisket och förklarar härmed Hertingforsen invigd!”
Länsstyrelsen rapporterar att Hertingforsen gav ett nettonuvärde på plus 65,3 miljoner kronor efter det att kostnaderna för åtgärder vid Hertings kraftverk dragits av. Naturen och naturvården är ekologiskt och ekonomiskt lönsam.