Förbud att avliva Ätranlax

2024-05-07 Sportfiskarna i Ätran har tagit ett gemensamt beslut om att inte avliva Ätrans laxar. Årets uppgång av tidig leklax har hittills varit mycket sparsam. Kameran i Falkenberg har i början på maj endast noterat ett 15-tal nystigna laxar och vid Nydala i Högvadsån har endast sex leklaxar lyfts och endast 200 smolt räknats vilket är långt under “normala” värden.

Hösten 2023. Årligen stängs leklaxar inne och dör i Natura 2000 området nedströms Ätraforsdammen.

Redan förra året varnas i den svenska nationella rapporten från Working Group on North Atlantic Salmon (WGNAS) för att Ätrans laxbestånd har gått från ”grönt till rött”. Det vill säga ”god reproduktionsförmåga” (grön) 2017 – 2020 till ”risk för nedsatt reproduktionsförmåga” (orange) 2021 – 2022, till ”nedsatt reproduktionsförmåga” (röd) 2023.

Arbetsgruppen skriver att ”med minskad överlevnad till havs är det nödvändigt att ge laxen tillgång till alla sina tidigare livsmiljöer för att upprätthålla bestånd och genetisk mångfald”. ”För att bevara vildlaxen är det nödvändigt med fortsatt restaurering av livsmiljöer, förbättrad konnektivitet och flöden”. Arbetsgruppen rekommenderar nu även förbud mot att landa vild lax.

Styrelsen i Hallands Sportfiskeklubb meddelade därför den 5/5 det historiska beslutet att förbud att avliva lax gäller för medlemmarna vid fiske i Ätran från 6/5 2024 tills vidare. Syftet med åtgärden är att säkerställa att tillräckligt många individer finns till höstens lek.

Falkenbergs Laxfiske, Ätrans nedre fiskevårdsområde, Borås Sportfiskeklubb och Högvadsåns nedre fiskevårdsområde beslutade gemensamt att följa dessa fiskeregler för fiskets bedrivande. Mitt i de nedslående rapporterna är det ändå glädjande att Sportfiskarna tar sitt ansvar för att värna om den unika Ätranlaxen. Trots att det innebär att man tvingas avstå från det laxfiske som många längtat efter under hela vintern. Trots att det riskerar att ge kraftigt reducerade inkomster från fiskekort mm.

Samtidigt som Sportfiskarna tar sitt miljöansvar fortsätter kraftbolaget Uniper med korttidsreglering av Ätran samt torrläggning av Natura 2000 området i Ätran nedströms Ätraforsdammen. Länsstyrelsen bedömer i sin bevarandeplan för Ätran att korttidsregleringen årligen avlivar 34 500 natursmolt av Ätranstammen. Denna dödlighet skall jämföras med att Möllers i kontrollfällan för smolt vid Nydala i år endast räknat 200 utvandrande laxsmolt.

För tio år sedan revs Hertingdammen och Hertingforsen återställdes. Även Falkenbergs Kommun har tagit ett stort ansvar för laxen och miljön i Ätran. Hertingforsen bedöms kunna producera smolt för produktion av ca 1000 ätranlaxar. Vid invigningen av Hertingforsen 2014-04-01 talade Kung Carl XVI Gustaf och avslutade sitt invigningstal med orden:

”Förhoppningen är att återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott fiske. Jag vill önska lycka till med fisket och förklarar härmed Hertingforsen invigd!”