Kraftverksdammen behöver rivas för laxens skull

2024-04-19 Estlands Miljödepartement beslutade den 8 april 2024 att officiellt annulera tillståndet för Linnamäe kraftstation, den största vattenkraftsdammen i Estland, till förmån för laxfiskar. Detta tillkännagivande kan komma att öppna dörrarna för den största dammrivningen i Estland.

Enligt Estlands Radio säger Kaili Viilma, chef för avdelningen för Naturresurser på Miljödepartementet, att regeringen beslutat att frågan skall avgöras av Miljödepartementet.

Viilma framför starka argument för miljön: – Enligt en prognos från Estlands marina institut kan 12 300 laxfiskar nå havet från Jägala älv varje år. – Inte mindre än 20 procent av laxfiskbestånden i finska viken har fastnat bakom dammen. Jägalaälven, som har utsetts till Natura-område, blockeras av dammen till Linnamäe vattenkraftverk, vilket skadar livsmiljöer för arter som flodnejonöga, stensimpa, östersjölax, tjockskalig målarmussla och utter.

Estlands laxälvar har undersökts och det är inte möjligt att kompensera de stora förlusterna i Jägala älv i någon annan älv i Estland. Att restaurera floden skulle också öka dess rekreationsvärde, eftersom den skulle bli en hotspot för besökare, sportfiskare och vattenentusiaster i allmänhet.

Kulturdepartementet och Miljödepartementet kunde inte finna en lösning i samförstånd. Då bestämde miljööverdomstolen (Supreme Court) att om kulturella och miljömässiga intressen kolliderar skall besluten avgöras enligt miljölagarna (Art- och habitatdirektivet 6.4). Detta är ett avgörande beslut som kan komma att bli prejudicerande för att prioritera naturvärdena även i andra länder.

Bildkälla: Wikimapia 

PS Om detta synsätt tillämpas i Sverige kan vi restaurera en betydande del av vårt bestånd av Atlantlax genom åtgärder vid Ätraforsdammen. Potentialen överstiger här 200 000 laxfiskar (smolt) varje år! DS