2024-01-03 Naturvårdsverket och Vetenskapsrådet är finansiärer av webbplatsen forskning.se som i december 2023 rapporterar att den största dödligheten av ål orsakas av vattenkraften. Regeringen ger nu enligt 2024 års regleringsbrev HaV i uppdrag att ta fram och införa alla åtgärder som förbättrar ålens överlevnad.
Webbplatsen rapporterar att forskarna varje år räknar de ålyngel som har tagit sig till de europeiska kusterna. ”Resultatet är alltid lika nedslående. Förra året kom forskarna fram till att mängden ålyngel i Nordsjön utgjorde 0,7 procent av den mängd som fanns 1960-1979. Den preliminära siffran för i år är 0,4 procent”.
Ålforskare rapporterar att det årliga behovet av ålyngel är 188-360 miljoner för att upprätthålla det ursprungliga ålbeståndet i Sveriges inlandsvatten. (Wikström). Energiforsk anger en naturlig överlevnad från yngel till vuxen på ca 20 %. Det innebär att Sveriges inlandsvatten årligen producerade 37,6 till 72 miljoner blankålar innan vattenkraften satte stopp för ålens vandring. Finska Jord- och skogsbruksministeriet beräknar värdet av en ål till 3510 Euro.
Vattenkraftbolagen har utestängt ålen med dammar och omflyttar därför ålyngel med flygtransport och lastbilstransport. Omflyttning av vilda ålyngel från Frankrike till Sverige via karantän i Helsingborg är ingen hållbar lösning. Ålen har vandrat själv i över 60 miljoner år och det är bäst för ålen om den själv får vandra på fria vandringsvägar.
1. Omflyttade vilda ålar från Frankrike har 200 mil längre att vandra från Sverige till Sargasso för att leka. Fler dör på vägen.
2. Ålynglen sägs tas från ett ”överskott” i Atlanten där endast 0,4% av ålen återstår?
3. Från karantänen i Helsingborg tas ca 1 miljon glasålar ut till odling av 140 ton ål ”silver eel” som säljs för konsumtion!
4. Vilda ålar blir till ca 95 % honålar medan ålyngel som föds upp i karantän endast ger ca 25 % honor ( enl. VD Fordham)
5. Karantänålen har 48 % större risk att utsättas för predation än helt vild ål. De mister en del av sitt naturliga beteende.
6. När kraftbolagen ”räddar” 15 000 blankålar förbi kraftverken genom Trap&Transport med tankbil är det mindre än en promille av vad som vandrade ut före kraftverken byggdes.
– Vi såg att det bara var naturlika fiskvägar som inte hade en negativ påverkan på sannolikheten att hitta ål uppströms, säger forskaren Olle Calles. Olle Calles nämner Hertingforsens kraftverk i Falkenberg som exempel för att visa hur påverkan kan minskas. Där har ett snedställt galler installerats som leder fiskarna till en öppning vid sidan av turbinerna där de kan simma vidare.– Där spiller man i snitt 0,2 kubikmeter vatten per sekund. Är det högt flöde och turbinerna går för fullt och vatten spills så kostar det i stort sett ingenting, säger Olle Calles.
Arbetet med miljöprövning av vattenkraften började i februari 2022 och beräknas pågå under 20 år. Regeringen har tillfälligt pausat miljöprövningen. Regeringen ger 2023-12-21 Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att ”identifiera och införa alla åtgärder som främjar och förbättrar förutsättningarna för ålens överlevnad i dess levnadsstadier som återfinns i svenska vatten. Uppdraget skall redovisas till Regeringskansliet senast 1 augusti 2025”.
Det är positivt att forskare och myndigheter nu är eniga om att det är vattenkraften som orsakar ålens tillbakagång och akuta situation. Nu gäller det att snabbt åtgärda det akuta läget innan ålen försvinner. Levande sjöar och vattendrag behöver levande ål.
Läs mer
https://www.forskning.se/2023/12/05/alar-vattenkraftverk/#